Även om det ibland upptäcks tornugglor i Sverige så är det oftast korta observationer av enstaka personer. Det är över 30 år sedan det sågs en tornuggla som många fågelskådare fick möjlighet att se. Tisdagen den 17 mars 2020 hände det igen.
Det var i förmiddags det upptäcktes en tornuggla på en skolgård i Malmö. Den satt på en övervakningskamera innan barnens lek skrämde iväg den till en dunge i närheten. Där blev den kraftigt mobbad av skator och måsar och flydde in i en tät silvergran som gav bättre skydd. Där kunde den också beskådas av åtskilliga fågelskådare som åkt till Rosengård för att uppleva denna minnesvärda tisdag. En av dem var Ronny Svensson, som befann sig i Helsingborg när han såg “larmet” om ugglan och åkte till Malmö.
– Det var så in i helsike mycket folk på plats, berättar han.
Ungefär 100-200 personer vistades på platsen samtidigt, uppskattar Ronny, men folk kom och gick så det var betydligt fler som såg den.
Han berättar att ugglan var svår att fotografera från gatan eftersom det var grenar i vägen. En dam som bodde vid granen där tornugglan satt, hade en liten trädgård med en bättre vinkel, så hon bjöd in fotograferna att stå på hennes tomt så att de fick sina bilder på den udda gästen.
– Jag har varit på Gotland flera gånger och letat efter tornuggla, men aldrig sett eller hört dem tidigare. Så det här var ett nytt Sverigekryss för mig, berättar en nöjd Ronny Svensson.
Minnesvärd tornuggla 1996
Det har setts enstaka tornugglor i Sverige tidigare, men tornugglan i Malmö var den första på väldigt lång tid som var möjlig för ett stort antal fågelskådare att se. Sist något liknande hände var i slutet av 1996. En händelse som Niklas Aronsson, redaktör för BirdLife Sveriges medlemstidning “Vår Fågelvärld”, minns väl:
– Håkan Delin, en jätteduktig fågelskådare som bland annat gjort boken “Europas fåglar i färg” tillsammans med Lars Svensson, var på väg för att se en stäppörn söder om Varberg. Det blev mörkt och han bestämde sig för att ställa bilen på parkeringen vid Getteröns naturum för att övernatta där. Plötsligt ser han i billjuset hur något uggleliknande flyger förbi. Håkan hinner inte riktigt uppfatta vad det var, men han bestämmer sig för att lägga sig i ett dike. Där börjar han härma en mus för att försöka locka till sig den eventuella ugglan. Snart får han se hur en tornuggla flyger rakt mot honom, stannar i luften och ryttlar en stund innan den försvinner iväg i natten.
Tornugglan visade sig hålla till i en lada bara några hundra meter från Getterön och den sågs fram till mitten av januari 1997. För att se den var folk tvungna att stå och stirra på ett hål i ladugården och hoppas att de skulle hinna se den. Om man var ouppmärksam en kort stund kunde det vara kört för det dygnet.
– Plötsligt kastade den sig bara ut genom öppningen och var borta. Som om någon kastat ut en vit handduk genom gluggen. Jag var där två gånger, men såg den aldrig, minns Niklas.
Svårt för tornugglor att klara sig i Sverige
Därefter har det varit ett antal observationer av tornuggla som bara ett fåtal fågelskådare varit med om. Framför allt på Gotland och i Skåne, men 2008 var det en tornuggla vid Ottenby på Öland som sågs av flera fågelskådare. Niklas uppfattning är att det blivit färre och färre rapporter om tornugglor.
– Det har inte gått bra för arten i Sverige. Det finns populationer i Polen och på Bornholm och Jylland i Danmark, men de tog mycket stryk under de kalla vintrarna på 2010-talet. Då dog många tornugglor.
Tornugglan kan inte lagra byten inför vintern som många andra ugglor gör. Den behöver vara inomhus på vintern för att klara sig. På 1800-talet var den relativt allmän som häckfågel i Skåne, men då fanns det öppna ladugårdar så att de kunde vara inomhus och jaga möss på vintern. Sedan dess har antalet öppna ladugårdar minskat i antal och åkerlandskapet har förändrats kraftigt, förklarar Niklas Aronsson.
– Annars är tornugglan väldigt spridd i världen och den klarar sig bra på andra håll. Men här i Sverige är den på sin nordligaste gräns för vad den klarar av.
Kanske kan ett varmare klimat med mildare vintrar få den nordliga gränsen att flytta längre norrut så att den eftertraktade ugglan åter etablerar sig i Sverige?
Läs även:
• Tornuggla i Skåne hösten 2019
• Mätta uggleungar låter hungriga syskon äta först
• Naturupplevelsen: Bildserie på bråk mellan tornuggla och tornfalk
• Nytt giftförbud väsentlig förbättring för ugglor och rovfåglar i Danmark