Det enorma projektet att rensa Sydgeorgien i södra Atlanten från råttor är en succé. Nu återvänder fågellivet till den tidigare svårt råtthärjade ön.
Det femåriga projektet, som vi skrivit om förr, har äntligen rensat ön från brunråttor. Råttorna kom i land på ön via fartyg och har minskat fågelpopulationerna på ön med hela 95 procent.
I år har världens sydligaste piplärka, sydgeorgisk piplärka, häckat på ön för första gången i mannaminne och även en lokal underart till gulnäbbad stjärtand har återvänt till ön i “antal vi aldrig hade kunnat tro”, enligt Tony Martin, professor vid University of Dundee, som varit involverad i projektet.
– Jag tror verkligen att Sydgeorgien nu är fritt från råttor, men det kommer ta två eller tre år till av noggrann övervakning för att bekräfta det, säger Tony Martin till The Independent.
Råttutrotningen på ön, som kostat över 100 miljoner kronor, har bland annat spritt miljontals giftampuller med råttgift över ön och studier visar att giftspridningen drabbat väldigt få fåglar. När de nu har ön för sig själva utan naturliga fiender förväntas Sydgeorgien återigen bli en ö rik på fågelliv.
Källa: The Independent