Fågelfoto-SM bakom kulisserna
Sedan i början av året pågår Fågelfoto-SM. Det är som det låter en tävling som ska försöka kora Sveriges bästa fågelfotograf och de 16 deltagarna tävlar om vem som har snyggast bilder på alla Sveriges häckande arter. Besökarna på tävlingens hemsida röstar på de anonyma bilderna varje vardag och poängupplägget är gjort så att plumpar i protokollet slår ganska hårt mot en fotograf medan de bilder som får flest röster under en omgång får en rejäl poängskörd. För att vinna gäller det alltså inte bara att ha bilder på nästan alla 253 arter, det gäller även att ha bra bilder på dem. Vinnaren blir därför en blandning av Sveriges bäste och Sveriges meste fågelfotograf.
Idén till tävlingen har grott under många års tid hos Jörgen Wiklund. Som fågelfotograf under 32 års tid har han ganska bra kontakter bland andra fågelfotografer.
– Man har ju gått och grunnat över vad andra fotografer har för bilder i sina arkiv och jag ville ha en omfattande tävling där man jämför art för art. I höstas kom jag på en form som skulle kunna fungera och pratade då med en kompis som kunde knacka ihop en hemsida. Sedan började jag ringa runt och prata med lämpliga tävlande. Jag höll på att jaga folk i 1-2 månader och fick till slut ihop 16 stycken som har många av våra fåglar på bild.
För att det inte skulle vara alltför märkligt att Jörgen själv är med och tävlar så står fågelföreningen Club300 som arrangör och tävlingen är omskriven i föreningens tidning Roadrunner. Även SOF:s övriga medlemstidningar har skrivit om Fågelfoto-SM som därmed fått en legitimitet och uppmärksamhet som behövts för att få in tillräckligt med folk som röstar. Varje dygn går någonstans mellan 400 och 600 personer in på hemsidan och röstar på dagens bilder.
Hur kommer det sig att det inte är fler tävlande än 16?
– Det är dels för att det är ett ganska lagom antal för att folk ska orka rösta varje dag, säger Jörgen Wiklund. Det skulle vara svårt att få in röster om det var 40 bilder per dag att gå igenom. Men det är också för att det inte finns så många fler som har över 220 svenska arter på bild och det satte vi som en gräns för att ingen skulle bli en slagpåse.
När det här skrivs i början av juni har tre ledare börjat utkristallisera sig i tävlingen som pågår till i december. Hans Falklind leder tätt följt av Jörgen Wiklund och Daniel Pettersson. Hans Falklind påbörjade sitt projekt att försöka fotografera Sveriges alla fåglar 2005 och är under våren ute “4-5 halvdagar per vecka” och fotograferar. Daniel Pettersson började fota fåglar 2004, men har börjat få lite ont om tid till fotograferingen nu och är “nog nere på under 100 dagar om året”.
Ledaren är dock inte säker på att tävlingen är så pretigefull.
– Det är en kul grej, säger Hans Falklind. Viss prestige ger det väl för den som vinner. Men vinnaren kan kanske inte kalla sig Svensk mästare i fågelfotogafering. Däremot Sveriges bäste “meste” fågelfotograf.
Trean Daniel Pettersson är däremot av en lite annan åsikt:
– Ja det får man säga, det är en unik tävling som nog inte lär återkomma på många år i detta format. Att det står SM i titeln gör ju inte saken sämre.
Och viss prestige får man nog tolka att det är i en tävling som rört upp en del känslor bakom kulisserna i de tävlandes slutna forum. Där pågår diskussionerna om hur folk röstar, vilka bilder som går hem bäst hos besökarna och om de tävlande bilderna verkligen är tagna i Sverige som reglerna säger. Dessutom berättar Jörgen Wiklund att det förekommit misstänkt fusk med orimligt många röster från samma ip-nummer på kort tid (samma dator eller samma nätverk).
Vilka bilder är det då som folk röstar på?
– Jag måste säga att jag är förvånad över att teknisk kvalitet spelar så liten roll, berättar Daniel Pettersson. ISO-brus, brända högdagrar, val av skärpedjup, och så vidare – det är många saker som jag själv är väldigt noga med som jag tycker publiken bortser ifrån. Folk verkar också gilla färg, plask och flax. När en fågel gör någonting “mänskligt” verkar det gå hem. Folk låter det initiala intrycket styra och bryr sig lite om tekniken. Det är trist för att det är inte riktigt så som en professionell jury hade bedömer bilder.
Samma dag som intervjun äger rum vinner Jörgen Wiklunds bild på en småtärna som fångar en fisk (se bilden här till höger) en väldigt överlägsen seger. En bild som innehåller rejält med plask och flax som Daniel Pettersson uttrycker det. Tittar man tillbaka i tävlingens kalender så är det tydligt att han har rätt. Det är actionbilder eller bilder som står ut från mängden som får rösterna.
Tävlingens upplägg gör att fotograferna har press på sig hela året. De kanske har en halvlyckad bild på en berglärka, men vet att de kan ta en bättre. Innan det då är tävlingsdags för berglärkan den 1 augusti kanske de hinner sätta en riktig fullträff och därmed förbättra sina chanser i tävlingen?
Den enklaste segern hittills hade Jörgen Wiklund när det var dags för vaktel. Han var nämligen den enda av de 16 tävlande som hade en bild på fågeln. Liknande scenarion spår Jörgen kommer uppstå när det är dags för arter som tornuggla (28 juni) och vassångare (17 september). Det är troligen inte många som kommer ha några bilder på de arterna och att dessutom få till snygga bilder av dem är inte det lättaste.
Daniel Pettersson är lite orolig över sina bilder på mindre korsnäbb och Hans Falklind har flera kommande arter som han inte har bra bilder på.
– Pärluggla, videsparv, tornuggla och vitryggig hackspett har jag inte någon vild fågel på bild. De två sistnämnda är utrotningshotade så de tänker jag inte försöka få bilder på. Av vanligare arter har jag inte bra bild på exempelvis ärtsångare, höksångare, rödstjärt, gröngöling och järnsparv.
Tävlingen är med andra ord fortfarande i högsta grad levande och om inte den som leder i juni har bra bilder på ugglor, sångare och spettar kommer han troligen inte vinna eftersom alla de familjerna återstår.
Apropå “han”, så är alla tävlande män. Det är något som Jörgen Wiklund fick en del mejl om i början. Mejl som trodde att tjejer inte fick vara med i tävlingen, men så är inte fallet.
– Det finns vad jag vet inte några kvinnliga fotografer som har över 220 arter. Nu har det ju börjat komma många duktiga fotograf-tjejer, men de fotar inte fåglar på det här sättet. De släpar inte på stora otympliga teleobjektiv och flänger inte runt i Sverige för att fånga alla arter på bild.
Kommer Fågelfoto-SM bli årligen återkommande?
– Många har hört av sig och tycker att det här är det roligaste som hänt på webben på länge och jag har lite idéer på hur man skulle kunna göra, men det blir inte samma upplägg.
Det kan alltså vara så att Fågelfoto-SM i just det här formatet enbart hålls en gång. Det bör därmed bli en ganska tung titel som delas ut i slutet av året.
• Rösta på dagens bästa fågelbilder nästan varje vardag under 2013 på Fagelfotosm.se