Hjälmnäshornsfåglarna i Indonesien har blivit ett populärt byte för tjuvjägare eftersom ”hjälmarna” som fåglar bär består av keratin – samma material som noshörningshorn och våra naglar. Priset på en hjälm är fem gånger så högt som elfenben i Kina. Nu har arten fått ökat internationellt skydd under CITES-toppmötet.
Antalet hjälmnäshornsfågeln har på senare år kraschat på grund av den ökande efterfrågan på det “röda elfenbenet” som hjälmen består av, vilket egentligen är samma material som våra naglar. Nu har länderna vid CITES-mötet röstat för extra åtgärder för att minska den illegala handeln. Polismyndigheter kommer bland annat samarbeta mer mellan länder och man kommer även satsa mer på att utbilda allmänheten.
LÄS ÄVEN: • Därför hotas hjälmnäshornsfågeln av tjuvjakt.
Hjälmnäshornsfågeln hotades dessutom sedan tidigare av avskogning och utbredningen av palmoljeplantage, men det är den illegala jakten på fågelns hjälm som nu gör att arten närmar sig utrotning. Näshornsfågelns hjälm är nämligen lättare att forma till prydnadsföremål än elfenben och har därför blivit väldigt populär på den illegala marknaden. Under 2013 ska det ha skjutits 500 fåglar i månaden enbart i västra Borneo och sedan dess verkar efterfrågan ha ökat ytterligare.
Fågeln är också relativt lätt att jaga eftersom den låter mycket och är så stor – de kan väga över tre kilo.
Under häckningssäsongen är de extra känsliga för jakt. Då söker honan upp ett hål i ett träd som hanen sedan hjälper till att nästan helt täcka med lera. Honan sitter sedan inmurade i trädet i upp till 160 dagar för att ta hand om ungarna medan hannens uppgift är att mata dem. Om han skjuts under denna period är det stor risk att honan och ungarna svälter ihjäl.
Källa: BBC