EU:s jordbruksstöd går främst till miljardärer
Samtidigt som tusentals smågårdar tvingas lägga ned på grund av bristande lönsamhet är det de stora industriella jordbruken och deras miljardärer till ägare som gör de stora vinsterna på EU:s jordbruksstöd. Det visar en ny granskning.
Granskningen är gjord av forskare från Centre for European Policy Studies och rapporterades först av The Guardian. Den visar först och främst att det finns strikta sekretesslagar, bristfälliga krav på transparens och dessutom komplexa ägarstrukturer som försvårar för den som vill ta reda på var de enorma summorna från EU:s jordbruksstöd (CAP) hamnar.
Men den nya granskningar visar att EU under åren 2018-2021 betalade ut över 3,3 miljarder euro (över 38 miljarder kronor) i subventioner till 17 miljardärer. Under samma period som stödet framför allt gått till de rikaste har tusentals små jordbruk tvingats läggas ner på grund av bristande lönsamhet. Stödet är helt baserat på markareal och inte på behov, vilket gynnar de största jordbruksbolagen och en fortsatt industrialisering och uppskalning av jordbruket.
Det har tidigare avslöjats att jordbruksstödet, som utgör en tredjedel av EU:s hela budget, till stor del (50-80 procent) går till djurhållning snarare än odling av livsmedel.
– Vi behöver en snabb livsmedelsomställning för en hälsosammare framtid och subventioner är den största ekonomiska hävstången för förändring. Ojämlikheten i CAP är extrem och detta arbete belyser återigen hur mycket de rikaste markägarna fortsätter att bli rikare av subventioner. Även om transparensen i CAP har förbättrats över tid, är det detektivarbete som krävs för att avslöja hur allmänhetens skattepengar används förvånansvärt, säger Paul Behrens, forskare i global förändring vid Leiden University, som inte var inblandad i studien, till The Guardian.
Källor: Centre for European Policy Studies och The Guardian