Europeisk fågelart har konstaterats utrotad
Till slut har forskare tvingats konstatera att Europa har förlorat en häckfågel för alltid.
Hoppet levde länge för att den smalnäbbade spoven skulle finnas kvar i världen, men nu har forskare tvingats konstatera att arten är utdöd. Den sågs senast säkert på sin övervintringsplats i norra Marocko 1995 och sedan dess har det lagts flera expeditioner som sökt igenom hundratusentals kvadratkilometer, men utan framgång.
Utdöendet av den smalnäbbade spoven innebär att det sammanlagt har utrotats 164 fågelarter sedan år 1500.
– Det här är en av de mest förödande berättelserna inom naturvården det senaste århundradet och den är ett perfekt exempel på varför RSPB och BirdLife Partnership gör det vi gör, nämligen att förhindra utrotning av arter. Detta är den första kända globala utrotningen av en fågel från det europeiska fastlandet, Nordafrika och Västasien. Detta har hänt under vår livstid. Hur kan vi förvänta oss att länder utanför Europa ska ställa upp för sina arter när våra jämförelsevis rika länder har misslyckats? frågar sig Nicola Crockford, Principal policy officer på den brittiska fågelföreningen RSPB.
Förstörelse av livsmiljöer trolig orsak
Exakt varför den smalnäbbade spoven dog ut är inte klarlagt, men det troliga är att den drabbats alltför hårt av förstörda livsmiljöer. Våtmarker vid kusten som spovarna och många andra arter använder under övervintringen, samt att häckningsplatserna på högmossar dränerats för att ombildas till jordbruksmark. Den kan även ha påverkats av föroreningar, sjukdomar, rovdjur och klimatförändringar.
– I takt med att klimatförändringarna fortsätter kommer detta att vara status quo. Saker och ting blir inte bättre för fåglarna. Att ta itu med klimatförändringar, förstörelse av livsmiljöer och föroreningar är den bästa chansen vi har för att skydda dem, både hemma och utomlands, säger Alex Bond, Senior Curator in Charge of Birds vid Natural History Museum, som varit en del av det team som försökt ta reda på spovens öde.
Många andra, liknande arter i farozonen
Som exempel på Alex Bonds ord har inte mindre än 16 andra flyttande arter som lever nära vatten uppgraderats till högre hotkategorier på Internationella naturvårdsunionen (IUCN):s rödlista över hotade arter.
– Flyttfåglar binder samman nationer. Vissa länders ansträngningar för att bevara en art kan undergrävas av skadliga åtgärder i andra länder som har samma flyttfågelarter. Precis som kolhalten i atmosfären är ett mått på de internationella insatserna för att bekämpa klimatförändringarna är flyttfåglarnas status en indikator på hur framgångsrika de internationella insatserna för att bevara den biologiska mångfalden är. Utrotningen av den smalnäbbade spoven är lika mycket en vädjan om kraftigt förstärkta åtgärder för naturen som de översvämningar, bränder och torka som ödelägger planeten är för åtgärder för att bekämpa klimatförändringarna, säger Nicola Crockford.
Lyssna på en kort P1-dokumentär om smalnäbbad spov och svenskarna som fått se den i det vilda: • Borta för alltid: Smalnäbbade spoven – ögonvittne till utrotning
Läs mer om artutrotning
- Utrotning av fågelarter får långtgående konsekvenser
- Ny storsatsning på arter nära utrotning
- Utrotningen av fågelarter har underskattats
- Förlust av biologisk mångfald långt värre än man trott
- Världens hotade arter kräver riktade insatser
- Artutrotningen leder till allt mer likartade fåglar
- USA befinner sig i en artutrotningskris
- Biologisk mångfald effektivt skydd mot artutrotning
Källor: BirdLife och International journal of avian science