Gå till innehållet
Råån i Skåne.

Råån i Skåne är ett av vattendragen som ingår i projekten.

Europas största vattenvårds­projekt har inletts i Sverige

Vattendrag frigörs, skolbarn och allmänheten informeras och hotade arter återfår livsmiljöer.

Den 1 september 2024 startades Europas största vattenvårdsprojekt här i Sverige. Improve Aquatic Life har en budget på närmare 400 miljoner kronor och hakar i ett tidigare projekt med liknande upplägg kallat Life Connects. Båda försöker förbättra vattenmiljöer, minska klimatförändringarnas effekter och stärka hotade fisk- och musselbestånd i södra Sverige. Bland annat genom att restaurera vattendrag, våtmarker och kustvatten.

Karin Olsson.

Många vattenkraftverk är väldigt små och bidrar inte till elproduktionen i någon större utsträckning.

Karin Olsson, projektledare för Life-projekten

Fick sätta stopp för ansökningar

Projektledare för båda dessa mastodontprojekt är Karin Olsson, som även är ordförande i Svenska föreningen för limnologi. Hon berättar att det började med Life Connects 2019, som pågår till 2026. Här arbetas det bland annat med att rädda den starkt hotade tjockskaliga målarmusslan och förbättra situationen för laxen.

– Life Connects började på östkusten och involverar Kalmar, Blekinge och Skåne, men i Improve Aquatic Life är även Halland, Västra Götaland, Värmland, Kronoberg, Östergötland och Jönköping med. Därefter fick vi sätta stopp. Nu är hela södra Sverige involverat – mer än en tredjedel av Sveriges yta, berättar Karin Olsson.

Från våtmark till hav

Tanken är att ta ett helhetsgrepp om hela avrinningsområden och att förbättra vattenkvaliteten från källa till hav. Lax och öring behöver bra förutsättningar både i havet och i vattendragen. Detta görs exempelvis genom att ta bort vandringshinder, återskapa våtmarker och anlägga stenrev. Målarter för projektet är flodpärlmusslan, tjockskalig målarmussla, lax och havsnejonöga. Om dessa fyra arter gynnas kommer troligen också andra hotade arter att gynnas, såsom ål och havsöring samt många vattenanknutna fåglar och växter.

Tjockskalig målarmussla.

Tjockskalig målarmussla.

Bland de åar som är involverade i Life Connect kan nämnas Virån, Emån och Alsterån i Kalmar län, Mörrumsån i Blekinge län, samt Vramsån i Helge å, Verkeån och Rönne å i Skåne län.

Hur har ni valt ut vilka vattendrag som ni arbetar med?
– Vattendragen har valts ut med hänsyn till markägarna och där vi har en bra dialog med dem, men också för att vi ser ett stort behov just i dessa områden. Vi vet att vi kan öppna upp stora delar av vattendragen och därmed få en stor effekt. När vi förankrat projektet hos markägarna finns det stora möjligheter att genomföra åtgärder.

Har det uppstått konflikter om att förändra befintliga dammar och vattenkraftverk?
– I vissa områden har det funnits en del konflikter, där folk vill behålla vattenspeglar från dammar och gamla kvarnar som kanske byggts för 100 år sedan. Det kan ha ett kulturhistoriskt värde. Vi har haft tidiga dialoger för att skapa förståelse och förklara varför det kan bli bra att återställa till mer naturliga vattenmiljöer. Det handlar också om att visa vad de som bor i området får tillbaka, som till exempelåterskapade miljövärden. Ibland kan vi dock behöva göra en annan lösning, som att bygga en fiskväg runt hindret istället, där det finns väldigt höga kulturvärden eller andra värden vi vill bevara.

Ett tiotal dammar har tagits bort

Hittills har projektet bland annat monterat ner ett kraftverk i Marieberg och Klippans kommun har köpt upp tre vattenkraftverk och ansökt om tillstånd i domstol. Förhoppningen är att tillståndet blir klart i år. 

Emån, nära Ädelfors i Småland.

Emån, nära Ädelfors i Småland.

– Vi har även tagit bort ett tiotal mindre dammar och gamla kvarnar som inte längre fyller någon funktion.

Andra metoder som använts, förutom att ha tidig dialog med både markägare och boende i området är att fokusera på vattendrag som redan kommit en bit i ansökningsprocessen. På så sätt kan insatserna ge snabb effekt. Det kommer till exempel hända mycket redan nästa år i Improve Aquatic LIFE, berättar Karin Olsson, eftersom flera tillstånd redan är på plats. Det har också visat sig vara effektivt att jobba med hinder som inte längre har någon egentligt syfte. Sådana finns det fortfarande gott om. Insatserna kan kanske sammanfattas med lågt hängande, men mycket betydelsefulla frukter.

Har ni sett några resultat ännu?
– På vissa platser har vi sett snabba resultat, även där vi bara har tagit bort tre vandringshinder i ett vattendrag där det fortfarande finns flera kvar. Men vi arbetar på lång sikt och många fler åtgärder kommer genomföras. I Rönne å, där vi samarbetar med Klippans kommun, kommer effekten bli stor eftersom ån blir helt fri från barriärer när de tre kraftverken tas bort. Då får fiskarna helt fri vandringsväg upp till Ringsjöarna. I mindre vattendrag som mynnar ut i kusten kan vi se effekter direkt, med mer öring och lax redan efter något år. En av våra entreprenörer berättade att han sett hur öringen smiter förbi grävmaskinen upp i ån direkt när sista skoptaget tagits. Det är rätt häftigt!

Information behövs

När det gäller restaureringen av åarna kan det till exempel innebära att det läggs ut stenar och grus i vattendragen för att skapa variation och lekområden. Det återskapas också så kallade svämplan där vatten kan svämma över i landskapet. På så sätt minskar risken för översvämningar i samhällena nedströms. 

För Sveriges regering verkar klimatfrågan nästan bara handla om el. Är det svårt att driva på för att riva ut vattenkraftverk i dessa tider när all elproduktion verkar smått helig?
– Ja, absolut. Väldigt få vet att vi har över 2 000 vattenkraftverk i Sverige, men att det bara är runt 200 av dem som producerar 99 procent av elen. Många vattenkraftverk är väldigt små och bidrar inte till elproduktionen i någon större utsträckning. Ett litet vattenkraftverk gör ingen större skillnad, även om det kan vara betydelsefullt för den enskilda ägaren. Fler och fler börjar dock förstå att dessa små kraftverk inte har någon reglerkraft och inte kan lagra energi, vilket gör deras betydelse för landets elproduktion ännu mindre.

För att få fler att förstå vikten av att återställa vattendragen handlar en viktig del av LIFE projekten om information till allmänheten. Det arrangeras exempelvis vattendragsvandringar för allmänheten och involverar barn i så kallade skolbäckar för att kunna förklara varför åtgärderna behövs och på vilka sätt det ger fördelar för hela området.

Vandring längs Råån i Skåne.

Vandring längs Råån i Skåne.

– En stor del av våra projekt handlar om kommunikation och information. Barn är viktiga eftersom de tar med sig kunskapen hem. Om vi når ut till skolbarn kan vi kanske nå de vuxna som annars skulle ha varit svårare att nå. Det tycker jag är bra med de här projekten; du måste ha med kommunikationen. En annan bra sak är att du måste följa upp effekten av dina åtgärder. I Life Connect har vi ett samarbete med Karlstad universitet. I Improve Aquatic Life kommer Karlstad universitet, Lunds universitet och Göteborgs universitet vara involverade i uppföljningen av åtgärderna. 

Förhoppningsvis kommer insatserna inte bara leda till att framtiden ljusnar något för flodpärlmusslan, laxen, öringen och den tjockskaliga målarmusslan. Förhoppningsvis inser också fler människor vilken viktig insats det är och hur litet priset är, även om det ibland handlar om den heliga elen.

Mer att läsa