EU står för stor andel av världens hajfiske
En ny rapport avslöjar att EU-länder fiskat nästan hälften av hajfenorna som säljs på den stora marknaden i Asien.
Upp till 100 miljoner hajar dödas årligen i kommersiellt fiske – ofta för att ta deras fenor eftersom det är en eftertraktad ingrediens i soppor. En stor del av fisket är helt oreglerat. Bara 25 procent av den internationella handeln med hajar har någon sorts reglering. 75 procent av hajfenshandeln kan komma från illegalt fiske eller utrotningshotade hajar – det är ingen som vet. Däremot beräknas var tredje haj vara hotad och på bara fem år har antalet akut hotade hajar och rockor ökat med 172 procent.
Ungefär hälften av världens hajfenor passerar tre stora handelsplatser i Asien. Det är dessa som International Fund for Animal Welfare (IFAW) granskat under åren 2003-2020 i en ny rapport. De kom fram till att det importerats över 180 000 ton hajfenor till dessa handelsplatser och att EU-länder har en allt större del i detta fiske. Tidigare var andelen hajfenor från EU-länder ungefär 28 procent, men från 2017 började det öka kraftigt till 45 procent år 2020. Spanien är överlägset värst i unionen med över 51 000 ton av sammanlagt över 53 000 ton hajfenor under den här tiden, men även Portugal, Nederländerna, Frankrike och Italien är inblandade. Italien är också det land i EU som importerar överlägset mest hajfenor.
– Studien visar att EU tillhandahåller mycket av världens hajfenor och att det till och med kan bli den största källan till hajfenor som försörjer dessa asiatiska handelsnav. Och även om många lägger skulden på de konsumerande länderna, främst i Asien, är länder med internationellt verksamma fiskeflottor och handel med hajprodukter lika ansvariga för minskningen av hajpopulationer, skriver IFAW i sin rapport.
I rapporten framgår det också att hela världen är inblandade i hajfisket. Uruguay och Brasilien har till exempel båda importerat över 60 000 ton hajfenor under den här perioden, enbart från de tre asiatiska handelsplatserna.
IFAW vill nu se betydligt hårdare kontroller över EU:s hajfiske, bland annat för att se till att det inte förekommer överfiske och att det inte fångas utrotningshotade hajar.
Läs även:
• EU står för 22 procent av världens handel med hajkött
• DNA-test visar: Fisk i fish and chips kan vara utrotningshotad haj
• Världens hajfiskeindustri använder delfiner och sälar som beten
Källor: Ifaw och rapporten Supply and demand