Naturskyddsföreningen riktade i början av året hård kritik mot att en riksdagsmajoritet bestående av C, L, M, KD och SD lämnade in “missvisande” siffror om hur mycket kol som lagras i de svenska skogarna. Målet med de “egendomliga” beräkningsmodellerna var enligt förening att få avverka mer skog än vad EU anser rimligt. Nu får föreningen även stöd av en samstämmig expertgrupp i EU, rapporterar Aktuell Hållbarhet.
Frågan handlar om den så kallade skogliga referensnivån. EUs länder har enats om att försöka bibehålla sina kolsänkor, det vill säga naturområden som lagrar kol. Därför begärde EU in uppgifter om hur mycket kol som lagrades i medlemsländernas skogar i början av 2000-talet. Dessa uppgifter ska utgöra den skogliga referensnivån. Utifrån denna referensnivå kan EU avgöra om kolsänkan ökar eller minskar i medlemsländerna.
LÄS ÄVEN: • Hård kritik mot Sveriges missvisande kolsänkor – vill öka skogsavverkning
Under förra mandatperioden beslutade en riksdagsmajoritet bestående av Centerpartiet, Liberalerna, Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna att Sveriges beräkningar inte ska baseras på verkliga historiska data om skogsavverkningar. Istället valdes enligt Naturskyddsföreningen andra “sinnrika” beräkningsmodeller som skulle låta Sverige avverka betydligt mer skog än vi gör idag och ändå redovisa en orörd kolsänka.
LÄS ÄVEN: • ”Sverige och andra skogsrika länder tar inte klimathot från avverkning på allvar”
Naturskyddsföreningen var starkt kritiska till beräkningarna:
– Vi ser mycket allvarligt på det här. Att ett föregångsland som Sverige skickar in gravt missvisande värden om kolsänkor kan uppmuntra andra nationer att göra samma sak i ett större sammanhang. Det kan leda till överskott av utsläppskrediter globalt, som stör den internationella klimatpolitikens genomförande. Vad säger vi när Brasilien försöker göra samma sak inom ramen för klimatkonventionen? sa Johanna Sandahl, ordförande i Naturskyddsföreningen i ett pressmeddelande.
LÄS ÄVEN: • Artrik skog lagrar mer än dubbelt så mycket kol som monokulturer
Nu får föreningen även stöd av EUs expertgrupp som förkastar beräkningsmodellen från C, L, M, KD och SD.
– Sverige är nu ett av fem länder som fått ett väldigt kritiskt mottagande. Det borde vara en tankeställare för den svenska riksdagen. Om man vill vara en trovärdig klimatledare och bjuda på lösningar så går det inte att försöka tolka lagstiftningen på ett sätt som ger flexibilitet och krediter på bekostnad av klimatet, säger Otto Bruun, klimatexpert på Finlands Naturskyddsförbund och en av tre företrädare för miljöorganisationer i expertgruppen, till Aktuell Hållbarhet.
LÄS ÄVEN: • 40 forskare: Skogarnas betydelse för klimatet har förbisetts
Förutom Sverige är det Slovenien, Lettland, Finland och till viss del Polen som får sina beräkningsmodeller underkända.
Källor: Aktuell Hållbarhet och Naturskyddsföreningen