Ett offentligt fjällugglepar finns nu att se i Sverige
Det är ett bra år för fjällugglor i år. Nu har fågelföreningen Club300 meddelat att ett övervakat fjällugglepar kan fungera som “visningspar” för fågelskådare som vill se de vackra fåglarna. Vi har pratat med en av ledarna för projektet i Sverige.
Det fennoskandiska fjälluggleprojektet är ett samarbete mellan många olika organisationer i Sverige, Norge och Finland. Fjälluggleprojektets svenska del sköts av Club300, en sammanslutning av Sveriges kanske mest aktiva fågelskådare. Men projektet har utvecklats under året till ett samarbete med Naturhistoriska Riksmuseet, institutioner på Stockholms universitet, WWF, länstyrelsen i Norrbotten, samt personer i Norrbottens Ornitologiska Förening, med flera.
Målet med projektet är att bevaka en av världens tre fjällugglepopulationer, som lever i ett området från Norge i väst via Sverige, Finland och Kolahalvön till en bit in i Ryssland i öst. Denna population har minskat och frågor som de inblandade parterna vill ha svar på är hur mycket de minskar och om de är hotade.
I Sverige leds projektet av Jan-Erik Hägerrot, som ägnat sig mycket åt faunakriminalitet, och Henrik Lind. Vi ringer upp Henrik när han precis kommit hem från att ha bevakat det aktuella fjälluggleparet i norra delen av landet.
Det kan verka vara svårtillgängliga fjällugglor som valts ut som visningspar av Club300 eftersom platsen ligger i stort sett så långt norrut man kan komma i Sverige och innebär en 6-8 kilometer vandring uppåt efter att man först fått åka båt en bit. Henrik Lind berättar dock att en av anledningarna till att just detta par valts ut är för att det är lätt att nå.
– Det ska vara ganska enkelt att ta sig dit. Vi vill att alla ska ha möjlighet att få se dessa eftertraktade fåglar – inte bara de som har råd att hyra en helikopter för 15 000 kronor. Har man svårt att gå kan man till och med få skjuts med motorfordon några kilometer.
Hur valde ni ut paret och hur motiverar ni att det offentliggörs?
– Det är väldigt många människor som vill se fjällugglor och det dök upp ett tillfälle som var lämpligt. Grundförutsättningen för beslutet är att inte paret ska komma till skada och vi bedömer att det inte finns någon störningsrisk. Det verkar röra sig om en misslyckad häckning för paret. Det finnas mycket mat i området så alla förutsättningar finns, men honan kan vara född i fjol och det är möjligen därför de misslyckades.
Det finns andra aspekter som gör platsen lämplig – det finns inga andra häckningar i närheten som riskerar att störas, området är bara 600 meter över havet, vilket är ovanligt lågt för fjällugglor, och det fungerade även att ha bevakare på plats. Dessa personer kan se till att allt går rätt till, de kan visa och berätta om ugglorna och även hjälpa tillresta personer genom att visa upp ugglorna i tubkikare.
– Det är väldigt väl planerat och genomtänkt att just de här ugglorna kan visas upp för folk. Däremot är det troligen inget för fågelfotografer. Det är 700 meters avstånd som gäller till ugglorna så det är troligen framför allt fågelskådare som vill se fjällugglor i Sverige som kommer åka dit, berättar Henrik Lind.
Och trots den nordliga positionen hör det av sig folk “hela tiden” till Henrik Lind. När vi pratas vid under lördagen, ett dygn efter att paret offentliggjorts är redan de första fågelskådarna på plats – ett par från Lund.
Hur länge förväntas fjälluggleparet stanna i området?
– De har varit där sedan den 14 juni och det finns gott om gnagare i området. De senaste 2-3 veckorna har de inte haft några ungar så de verkar ha bestämt sig för att stanna där ett tag.
Någon ny häckning lär det dock inte bli tal om för paret. Det är för sent för dem. Istället får de glädja svenska fågelskådare som längtat sedan 2011 efter att få se fjällugglor i sin naturliga livsmiljö i Sverige.
Mer information om årets visningspar av fjällugglor finns på Club300:s webbplats.