Eremitibisarna har stannat i Sverige och Danmark
Det är nu ungefär tre veckor sedan eremitibisarna upptäcktes i Sverige. De är fortfarande kvar, men har rört på sig och flocken har splittrats.
I oktober upptäcktes Sveriges första eremitibis tack vare en app. Fågeln har en intressant bakgrund och visade sig snart ha sällskap av fem artfränder. De sex eremitibisarna höll sig i nästan tre veckors tid i Jönköping. Där var de lätta att beskåda när de spatserade runt på gräsmattor och käkade maskar med sina långa näbbar – till många ditresta fågelskådares glädje.
Den 15 november var dock sista gången hela flockan på sex fåglar sågs i Jönköping. Vid lunchtid verkar flocken ha lyft och flugit söderut. Den satellitförsedda eremitibisen som fått namnet Satus kunde följas i detalj hur han stannade i Skåne den 17 november. Nu var han dock själv. De fem andra eremitibisarna sågs inte till. Den 18 november valde Satus att flyga norrut igen och natten till den 19 november spenderade han nordöst om Värnamo där bilden här ovan togs. Nästa natt var han tillbaka i Jönköping igen enligt appen Animal tracker.
På egen hand, men inte ensam i landet
Det visade sig också under söndagen den 19 november att Satus inte var den enda eremitibisen som stannat kvar. Strax söder om Jönköping upptäcktes en individ utan satellitsändare.
Samtidigt som minst två eremitibisar befinner sig i Sverige är minst elva eremitibisar i Danmark, varav tre är satellitförsedda.
Troligen kommer Satus och hans artfränder röra sig söderut snart om det blir kallare, men frågan är om de kommer återvända till Sverige 2024. Kommer de i sådana fall till och med försöka häcka här? Enligt Nordens ark häckar arten gärna på “ensliga klipphyllor och i grottor i torra bergstrakter med närhet till rinnande vatten“. Kan de hitta någon sådan plats i Sverige?
Läs även
• Akut hotad ibis måste lära sig flytta söderut om vintern
• Ännu en hotad ibis skjuten – kraftig ökning 2020
• Bakgrunden till Sveriges första fynd av eremitibisar