Fram till år 1985 rörde sig det enorma istäcket kallat Vavilov Ice Cap i ryska Arktis med ungefär 3 cm per dag ut i havet. De senaste åren har hastigheten ökat kraftigt och uppgår nu till flera meter om dagen. Forskarna bakom studien säger att hastigheten är “extrem och oväntad”.
Stora istäcken som Vavilov är normalt sett fastfrusna i marken och rör sig inte alls eller väldigt lite, men när temperaturen ökar kan det bildas ett vått skikt längs mot marken som kan få hela istäcket att röra sig. I Vavilovs fall är det precis vad som hänt och det bidrar till havsnivåhöjningen.
LÄS ÄVEN: • Rekordissmältning har gett Sverige ny högsta punkt
– I ett varmare klimat blir glaciärrörelser allt vanligare, men isförlusten i Vavilov är extrem och oväntad. Vi har aldrig sett något liknande tidigare, den här studien väcker lika många frågor som svar, säger Mike Willis, huvudförfattare till rapporten som publicerats i Earth and Planetary Science Letters.
LÄS ÄVEN: • Över 90 forskare: Nordpolen isfri redan om 20 år
Forskarna kunde ta fram data för hur glaciären rört sig historiskt och fann att mellan åren 1952-1985 drog Vavilov sig sammanlagt ungefär 400 meter ut i havet. Det som då tog över 30 år sker nu på ungefär en enda månad. De senaste åren glider glaciären ut i havet med flera meter om dagen. Hela istäcket har blivit 100 meter tunnare om året, vilket motsvarar 4,5 kubikkilometer is eller tillräckligt med vatten för att täcka Svealand och Götaland med nästan 3 cm.
LÄS ÄVEN: • Oväntat snabb smältning av permafrost frigör stora mängder växthusgaser
I dagsläget glider Vavilov-glaciären ut i havet med en hastighet av 5-10 meter per dag. Ungefär 200 gånger så snabbt som i slutet av 1900-talet.
Källa: Cooperative Institute for Research in Environmental Sciences