Gå till innehållet
Kopparödla.

Kopparödlor är fascinerande. Det finns individer som blivit över 30 år gamla.

Enkel insats gynnar kopparödlor

Det är inte svårt att skapa en trädgård för kopparödlor. Då får du gratis hjälp med att hålla efter mördarsniglar och dessutom sällskap av fascinerande djur.

Kopparödlor kallas ibland missvisande för “kopparorm”, men det är en ödla trots att de saknar ben och därmed ringlar sig fram som en orm. De är också kända för att de har förmågan att släppa sin svans när de känner sig hotade eller attackeras. På så sätt ökar chansen för dem att komma undan ett rovdjur. En ny svans växer sedan sakta ut på bakkroppen. En tredje spännande fakta om kopparödlor är att ett av deras favoritbyten är små sniglar, även mördarsniglar. Mer än en tredjedel av deras diet utgörs av sniglar och snäckor. Så med kopparödlor i trädgården har du naturlig hjälp med att bekämpa de invasiva mördarsniglarna. Förvänta dig dock inte att de på egen hand ska mota mördarsniglarna under de riktigt gynnsamma snigelåren.

Besök hos expert

Claes Andrén är expert på grod- och kräldjur. Han har skrivit boken ”Grod- och kräldjur” (recension här) och har dessutom en trädgård som skulle göra de flesta naturvänner avundsjuka. Han har bland annat fem dammar, en nyanlagd stor sandbädd, gott om höga ekar, gräsmarker som betas av får och bor dessutom granne med ett naturreservat. Han vet det mesta som finns att veta om hur man gynnar kopparödlor och andra kräl- och groddjur i sin trädgård. 

Claes Andrén i sin trädgård.

Claes Andrén i sin trädgård som bland annat rymmer fem dammar och mängder av insatser för grod- och kräldjur.

Men för att förstå hur man kan underlätta för dem måste man först känna till att de inte själva kan producera värme. De måste få värmen från omgivningen. Vissa ormar och ödlor söker strålningsvärme genom att ligga på en solig plats, men kopparödlor är istället ute efter så kallad ledningsvärme. Det innebär att de helst söker sig till varma platser där underlaget är uppvärmt. Det kan röra sig om komposter, gödselstackar eller andra platser där värme alstras från nedbrytning.

Plattan i mattan

Riktigt bra sådana platser kan även enkelt skapas med hjälp av plattor eller tegelpannor. 

– Försök välja en slänt som är solexponerad och som gärna ligger lite lutande mot söder. Lägg plattor där tidigt på våren innan vegetationen har börjat att växa upp ordentligt. Dessa platser blir varma och kopparödlorna kan bygga gångar i jorden där under, berättar Claes Andrén. 

Tegelpannor på marken är ett uppskattat skydd och värmande plats för kopparödlor.

Tegelpannor på marken är ett uppskattat skydd och värmande plats för kopparödlor.

När solen börjar gå ner och det blir lite svalare i luften är plattorna fortfarande uppvärmda och håller värmen ett tag. Då kan kopparödlorna samlas under skivorna för att få lite extra värme. På så sätt kan de förlänga tiden som de kan omsätta sin energi till att jaga efter föda, men framför allt att smälta maten efter en dags jakt.

Plattorna kan antingen vara tegelpannor, platta stenar eller plywoodskivor. Claes Andrén tipsar om så kallad båtplywood som är extra hållbart och kan hålla utomhus i många år. 

– De bästa resultaten får jag egentligen med taktegelpannor. Stenmaterial behåller värme ganska bra. Det enda är ju att de är relativt små. Båtplywoodskivorna har fördelen att du kan göra dem lite större. Jag brukar göra mina ungefär 50×70 centimeter.

Vad kan mer göra för att gynna kopparödlorna – exempelvis för att se till att de hittar mat?

– Kopparödlor gynnas av om man har ängsmarker eller delar av trädgården som man inte klipper för hårt. Kanske öar med högre vegetation i gräsmattan. De lever precis i markskiktet, men de vill inte ha en snaggad gräsmatta, då är de väldigt exponerade för rovdjur. De vill kunna gömma sig i vegetationen. Alla kanter mellan lite lägre och högre vegetation är väldigt eftertraktade. Där har de både skydd och solexponering. 

Högar med ved och ris, samt träplattor i plywood.

Högar med ved och ris, samt träplattor i plywood ger groddjur gömställen och övervintringsplatser.

Hur och var övervintrar de? Finns det något man kan göra för att underlätta för dem?

– När temperaturen sjunker fram mot hösten söker sig kopparödlan till sitt övervinringsställe. Det kan vara håligheter i marken i blockrik terräng, ett stenröse, tex ett odlingsröse, i muren till en jordkällare eller i gnagargångar. Den söker sig till en plats som håller några plusgrader och inte fryser, då har kopparödlan mycket låg energiförbrukning och klarar en hel vinter utan föda. Ibland hittar man kopparödlor på vårkanten under komposthögar där de tillbringat vintern. Lövhögar och komposter i kanten av trädgården kan därför vara en bra skyddsåtgärd och tillflyktsort för kopparödlor vintertid. Ibland hittar man flera kopparödlor som ligger tätt hopslingrade i hålor i marken. Ett beteende som inte är så lätt att förklara eftersom de har samma kroppstemperatur som den omgivande marken och inte får någon värmevinst genom att ligga nära varandra. Det finns fortfarande många spännande frågor att utreda som kräldjursforskare.

Kopparödla.

Kopparödla.

Långvarig trädgårdskamrat

Deras undanskymda tillvaro gör att vi troligen underskattar hur vanliga kopparödlorna är i vår närmiljö. I Claes Andréns bok ”Grod- och kräldjur” skriver han om en brittisk studie som uppskattade att det kan finnas mellan 600 och 2 000 vuxna kopparödlor per hektar när förutsättningarna är de rätta.

Eftersom kopparödlor förutom sniglar även äter maskar, men även insekter och spindlar så är ett bra sätt att gynna dem att ha en allmänt varierad trädgård med en naturlig, mullrik jord och gott om gömställen och krypin för en smal ödla i behov av varma gömställen. Och även om du inte ser dem finns det goda chanser att kopparödlorna finns där i din närhet. Har du väl gjort din trädgård till en lämplig plats för dem kan det vara fint att känna till att kopparödlor dessutom kan bli riktigt gamla. Under rätt förutsättningar kan du få ett slingrande sällskap och gratis hjälp mot mördarsniglarna i 15-20 års tid.

Rikare trädgårds logga.

Läs mer om hur du gynnar biologisk mångfald i trädgården hos Rikare trädgård.

Mer att läsa