Gå till innehållet

Engelskspråkiga podcasts om naturen

Vi har tidigare tipsat om svenska podcasts om naturen, men om du kan tänka dig engelskspråkiga program så finns det tillräckligt med intressanta podcasts för att du ständigt ska ha något att lyssna på. Här listar vi över 20 podcasts på engelska som är värda din tid.

En podcast kan förklaras som ett radioprogram på nätet som du kan lyssna på när du vill. Ibland via en webbplats, men enklast är att prenumerera på program som du gillar via en smartphone. Leta först upp ett podcastprogram i App Store (iphone/ipad) eller Google Play (Android). Du kan söka på podcast. De populäraste sökresultaten bör vara bra program, men några kända alternativ är Spotify, Apple Podcaster, Acast, Stitcher eller Pocket Casts. 

När du laddat hem podcast-appen söker du helt enkelt efter podcastens namn i podcastprogrammet och väljer att prenumerera om du uppskattade innehållet. Många av dessa podcasts är beroende av bidrag från sina lyssnare så skänk gärna en slant till de du uppskattar.

30 Animals That Made Us Smarter
Program i 30 avsnitt som går igenom saker vi lärt oss av djur. Som till exempel hur japanska snabbtåg influerats av kungsfiskare.


Animalia
Det finns märkligt nog två podcasts med namnet Animalia. Den ena, med färgglad logga, är en forskarbaserad podcast som tar upp djurs beteende. Som till exempel vampyrfiskar och hur delfiner sover. Den andra, med ett stort vitt A som logga, tar upp aktuella ämnen – allt från Black birders week och greenwashing i klädindustrin till avsnitt om elefanter och sengångare.


BBC Countryfile Magazine
Ett brittiskt program som fokuserar på landsbygden. Ofta med fokus på djur och växter, men ibland även på personer eller byggnader av intresse.


BBC Earth Podcast
Tar upp naturområden, arter och naturrelaterade ämnen från hela världen. Påkostad podcast vars avsnitt är strax under 30 minuter långa. Sändes 2018-2019


The Bearded Tit’s Podcast
Naturfotografen Jack Perks pratar med gäster om vitt skilda ämnen som har sin utgångspunkt i naturen.


For the Wild
Djupgående samtal med forskare, experter, filosofer och tänkare om hur vi ställer om samhället. Har sänts sedan 2014 och tar ofta upp tänkvärda ämnen.


Grubbing in the Filth
Fullt fokus på ryggradslösa djur. Lättsamma samtal med experter på allt från nyckelpigor och maskar till lockespindlar och Antarktis småkryp.


Life, death, and taxonomy
Ny art i varje avsnitt. Handlar inte så mycket om taxonomi, men går alltid igenom var arten placeras i släktträdet. Alla arter har också en fin teckning på poddens webbplats.


The Matthew Maran Podcast
Podcast som varit igång sedan 2016. Skapad av den prisbelönta naturfotografen Matthew Maran som pratar med andra naturfotografer, men även folk som jobbar med design eller bevarande av natur. Varierar i längd mellan en halvtimme till flera timmar.


Nature’s Voice by the RSPB
Prisbelönt podcast om allt från fåglar och klimatförändringar till olika naturvårdsprojekt. Korta avsnitt (ungefär 15 min) som sändes 2010-2019, men är väl värda att lyssna på igen.


Pangolin: The Conservation podcast
Bevarandeprojekt från hela världen, men även presentationer av djurarter i behov av bevarande. Över 150 avsnitt.


Podship Earth
Prisbelönt podcast som sedan 2018 tar upp ämnen som kan hjälpa oss mot ett hållbart liv. Proffsigt programlett om ämnen som röstning, mat, mikrober och hälsa.


The Rewild Podcast
Rewilding Europes fascinerande arbete med att återskapa vild natur i Europa skildras i den här podcasten. De första två avsnitten handlar om arbetet i Skottland med kustnära havsområden och skogar.


Rewilding the World
Ben Goldsmith, som själv har stor erfarenhet av rewilding, intervjuar personer från hela världen som jobbar med att återförvilda naturen.


Songbirding
Förvisso med fokus på Ontarios fåglar, men intressant podcast om hur du känner igen olika fåglars läten. Tempot och programledarens röst gör det till både avslappnande och intressant lyssning.


Species
Macken Murphy berättar i 15-20 minuter långa avsnitt om en art i taget. Några av de senaste som tagits upp är clownfisk, älg och sparvfalk. Har sänts sedan 2018.


The Stubborn Lights of Things
Lite annorlunda podcast av naturskribenten Melissa Harrison som dels pratar ganska kort med gäster, men också tar med lyssnarna på promenader i naturen och berättar vad hon ser. Väldigt behaglig lyssning.


UK Wildlife Podcast
Fotograferna Victoria Hillman och Neil Phillips diskuterar olika arter, naturfotografering och aktuella ämnen som till exempel återplantering av bävrar, jakten på rovfåglar och livet i dammar på vintern.


The War on Wildlife Podcast
Tolv avsnitt där aktivister och forskare bjuds in för att diskutera hur mänskligheten attackerar vilda djur på olika sätt. Eller “kriget mot vilda djur”, som de benämner det.


Wild Voices Project
Matt Williams intervjuar bevarandebiologer, aktivister, forskare och naturfotografer. Han började med det redan 2016 så det finns många avsnitt att lyssna på.


Will and Ben The Wildlife Men
Forskarna Ben Porters och Will Hawkes podcast består av 20-30 minuter långa avsnitt om förbisedda arter och fenomen från djurvärlden. Duon är bra på att entusiasmera.


Women Birders: Happy Hour
Intervjuer med kvinnliga fågelskådare, i ett lättsamt koncept där programledaren Hannah Buschert gör en drink, inspirerad av någon fågelart som hennes gäster nämnt. Podcasten startade i maj 2020.


Källor: Discover Wildlife, BBC och One Tree Planted

Mer att läsa