“En stor seger” – Ryssland förbjuder fiske med drivgarn
Från och med den 1 januari 2016 är allt fiske med drivgarn förbjudet i Rysslands ekonomiska zon. Detta efter att experter och forskare bedömt skadorna det orsakar marina ekosystem till miljardbelopp årligen.
Lagen, som välkomnas av både Världsnaturfonden och BirdLife, förbjuder även drivgarnsfiske i kontroll- och forskningssyfte.
– Förbudet mot drivgarnsfiske är en stor seger för alla som bryr sig om bevarandet av fåglar, lax och tumlare i Ryssland. I många år har WWF Ryssland krävt en kraftig begränsning eller förbud mot drivgarnsfisket på grund av de förödande konsekvenserna det orsakar. Drivgarnsfiske dödar tusentals fåglar och marina däggdjur som bifångst. Ännu värre är att fisket knappt kan regleras, säger Sergey Korostelev, chef för WWF Kamchatkas marina avdelning.
Under 2000-talet har inte forskare tillåtits granska fångsten i drivgarn, men enligt forskning från 1993-1999 dog 1,2 miljoner havsfåglar och 15 000 marina däggdjur i näten. Enligt BirdLifes genomgång av globalt nätfiske från 2013 är regionen en av de värsta för bifångst av havsfåglar och ungefär 140 000 fåglar beräknas dö årligen i dessa vatten.
Några arterna som kommer gynnas av förbudet är bland annat tofslunne, kortstjärtad lira, spetsbergsgrissla, dalls tumlare och stillahavsvitsiding.
Drivgarnsfiske innebär att ett stor fisknät, som kan vara upp till 32 kilometer långa, läggs ut i havet med flöten och driver runt med havsströmmarna som en vägg av nät.
Källor: BirdLife och Världsnaturfonden