Den 21 maj, i samband med Biologiska mångfaldens dag, anordnades en helkväll på Scalateatern i Stockholm med primatologen Jane Goodall, naturfotografen Mattias A. Klum och fysikern Ulf Danielsson. Bland annat för att berätta om de två förstnämndas nya bok “Perpetual Calender of Life”.
Det blev ett väldigt smart upplägg under kvällen med en förvånansvärt röd tråd. Ulf Danielsson började med att berätta om jorden i ett rymdperspektiv, vår plats i rymden, liv på andra planeter och om klimatförändringarna på vår planet. Han la också fram en teori om varför vi inte hört av några andra civilisationer i universum när vi vet att de bör finnas. Kanske överlever de helt enkelt inte tillräckligt länge?
Vi gör alla avtryck på vår planet varje dag och vi har ansvar för vilket avtryck vi gör
Mänskligheten står nu inför stora utmaningar. Ska vi överleva genom att börja ta hand om planeten eller bli lika kortvariga i historien som alla andra civilisationer kanske varit i universums historia?
Från döda planeter till döda hav
Från Ulf Danielssons bilder från planeter utan liv var steget tyvärr inte långt till Mattias A. Klums foton från korallrev som förstörts av oss människor. Det var en slående likhet. Men vi behöver inte åka till andra sidan jorden för att uppleva något liknande. Ett bokstavligt stenkast bort, i Östersjön, finns döda bottnar som breder ut sig. Miljöförstöringen är inte ett problem för någon annan del av världen. Allt hänger ihop, påpekade Mattias A. Klum. Vår konsumtion i Sverige påverkar hela världens miljö. Dina beslut i livsmedelsbutiken ger eko långt utanför vårt lands gränser.
Mattias A. Klum berättade också att flera av de arter som vi nu håller på att utrota, som till exempel världens hajar, är som att ta bort en viktig samhällsfunktion och tro att det inte påverkar samhället. Hur skulle vi klara oss utan brandkåren till exempel? Hur skulle människokroppen klara sig utan sina lungor?
Jane Goodall tackade sin mor
När Jane Goodall pratar inför en proppfull Scalateatern råder det närmast andäktig stämning. Hon börjar med att berätta att hon inte hade varit där hon är utan sin mor. Modern gav Jane Goodall tillräckligt med självförtroende och uppmuntran för att hon skulle tro på att kunna göra vad hon vill. Hon lät inte heller en massa nedlåtande gubbar stå i vägen för hennes drömmar. Jane Goodall stod på sig när hon kunde visa att schimpanser använder verktyg eller att de har individuella personligheter. Två påståenden som idag är självklarheter, men som då gick emot rådande forskning och var synnerligen kontroversiella.
Ännu mer mot strömmen gick hon när hon på en vetenskapskonferens insåg att hon inte längre kunde fortsätta enbart vara forskare. Schimpanserna hotades vid det här laget av illegal jakt, skogsskövling och mycket annat. Jane Goodall insåg att det inte kunde fortsätta så här.
– Jag kom till konferensen som forskare, men lämnade som aktivist, som hon uttryckte det.
Stolt aktivist
Medan storindustriernas lobbyister och politiker som inte bryr sig om miljön försöker stämpla ordet aktivist som något dåligt så har Jane Goodall inga betänkligheter alls med att beskriva sig själv som aktivist. För henne är det någonting fint. Det handlar trots allt om att vilja förbättra världen.
Sedan Jane Goodall beslöt sig för att bli aktivist har hon vigt sitt liv åt att skapa förutsättningar för att människorna som lever i byar nära schimpanserna ska vilja skydda dem. Bland annat genom sitt Jane Goodall Institute. Hon har också startat Roots & Shoots-rörelsen för att få ungdomar mer intresserade av natur och miljö. Idag, 84 år gammal, reser Jane Goodall fortfarande runt och inspirerar människor till att engagera sig för vår natur. Bland annat för att hon med egna ögon hunnit se vilka enorma försämringar som drabbat planeten under hennes livstid.
– Vi gör alla avtryck på vår planet varje dag och vi har ansvar för vilket avtryck vi gör, säger Jane Goodall.
Hur ska världen räddas?
Under panelsamtalet som avslutade kvällen fick de tre talarna frågan om vad de anser behöver göras för att rädda den här världen. Ulf Danielsson var väldigt koncis:
– Vi måste ändra på hela det ekonomiska systemet som förstör miljön.
Mattias A. Klum berättade att han tror på människor. Inte minst unga människor. Han ansåg också att konsumentmakten är viktig och att det måste börja investeras mer i cirkulär ekonomi.
Även Jane Goodall nämnde ungdomar.
– När unga människor förstår problemet blir de så engagerade.
Det, tillsammans med att naturen har en bra förmåga att återhämta sig, att sociala medier för naturvänner nära varandra och att vi människor inte ger upp, är vad som ger aktivisten, forskaren och världsförbättraren Jane Goodall hopp om framtiden.