Elefanter och zebror ska skjutas som nödproviant i rekordtorka
Namibia har utannonserat att över 700 vilda djur ska dödas för att distribuera köttet bland drabbade människor i den värsta torkan på 100 år.
I maj utlyste Namibia undantagstillstånd efter den värsta torkan på 100 år. Det senaste året har temperaturen stundtals legat fem grader över snittet för perioden i södra Afrika och februari 2024 var den torraste perioden på 100 år. Det kom bara 20 procent av den normala regnmängden. Tiotals miljoner människor står inför hunger efter förstörda skördar och vattenbrist. Det drabbar inte minst barnen, rapporterar FN:
– Klimatkrisen är en kris för barnen i regionen. Klimatförändringarna är ett verkligt och dagligt hot eftersom de instabila klimatmönstren leder till torka och översvämningar. Förlorade försörjningsmöjligheter och ytterligare bördor för familjerna gör att barn riskerar att utsättas för övergrepp, förflyttningar, hunger och sjukdomar som kolera. Torka och översvämningar påverkar också tillgången till utbildning och gör barnen sårbara för barnarbete och barnäktenskap, säger Etleva Kadilli, UNICEF:s regionchef för östra och södra Afrika.
700 vilda djur ska skjutas som nödproviant
I Namibia har regeringen beslutat att skjuta över 700 vilda djur för att mätta befolkningen, men även för att minska djurens vattenanvändning och “förhindra konflikter med människor”, enligt myndigheten.
Bland de djur som ska dödas listas bland annat 83 elefanter, 30 flodhästar, 60 bufflar, 50 impalor, 100 gnuer och 300 zebror. Djuren lever idag i nationalparker och områden som påstås ha ”hållbara viltstammar” och de ska skjutas av professionella jägare.
Även vilda djur har drabbats av torkan. Hundratals elefanter tros redan ha dött i regionen under 2023 när vattenkällor torkade ut.
Källor: CNN och Namibias myndighet för miljö, skogsbruk och turism