Elefanter kan ropa på specifika individer
Elefanter har en rik kommunikation sinsemellan. Förutom lukt och känsel kommunicerar de även med avancerade rop, anpassade till specifika individer. Som om de har unika "namn".
Forskare från CSU, Save the Elephants och ElephantVoices upptäckte att elefanterna verkade ropa på varandra med unika läten för varje individ i flocken. När de testade teorin med hjälp av maskininlärning och genom att spela upp läten visade det sig stämma. Varje individ i en flock har ett specifikt läte, som den lyssnar på. När forskarna spelade upp en elefants läte reagerade den och kom närmare. Andra elefanter i närheten reagerade knappt över huvud taget på en annan individs “namn”. Ungefär som när vi människor sällan reagerar på när någon ropar någon annans namn.
– Delfiner och papegojor kallar varandra vid “namn” genom att imitera adressatens signaturläte. Däremot tyder våra data på att elefanter inte förlitar sig på imitation av mottagarens rop för att tilltala varandra, vilket är mer likt det sätt på vilket mänskliga namn fungerar, säger huvudförfattaren till studien, Michael Pardo.
Avancerad kommunikation – framtida varningssystem
Det här sättet att skapa nya ljud är ovanlig bland djur och kallas arbiträr kommunikation. Ljudet representerar något och är inte bara en imitation. Att använda arbiträr kommunikation anses vara en avancerad kognitiv färdighet. Precis som människor lever elefanter i familjeenheter, sociala grupper och en större klanstruktur vilket kan göra individuell kommunikation extra viktig.
George Wittemyer, professor vid CSU och ordförande för Save the Elephants vetenskapliga råd, berättar att kunskapen om elefanternas kommunikation kanske i framtiden kan underlätta för människor och elefanter att leva sida vid sida:
– Det är svårt att leva med elefanter när man försöker dela ett landskap och de äter upp grödorna. Jag skulle vilja kunna varna dem: “Kom inte hit. Du kommer att bli dödad om du kommer hit”.
Läs mer om elefanter
- Så kan konflikterna mellan människor och elefanter minska
- Elefanter kan suga upp vatten i över 500 km/h
- Skogselefanten anses nu akut hotad
- Mystisk massdöd av elefanter kopplas till algblomning och global uppvärmning
- Elefantspår viktiga livsmiljöer för grodor
- Stora djur med långsam förökning behöver ytterligare skydd
Källor: Colorado State University och Nature Ecology & Evolution