Efter fyra års arbete är Blue Planet 2 snart färdig
I slutet av 2017 har naturdokumentären Blue Planet 2 premiär, 16 år efter den första, prisbelönta säsongen. SVT har redan köpt in serien och vi har pratat med inköpsansvarig Henrik Ekman om hans intryck.
Blue Planet, som hade premiär 2001, handlade om jordens stora vattenområden. Naturdokumentären sågs av 12 miljoner människor och vann både Baftas och Emmys för filmningen och musiken. Nu börjar arbetet med uppföljaren bli klart.
– Haven är den mest fascinerande platsen att vara på nu eftersom de vetenskapliga upptäckterna har gett oss ett nytt perspektiv på livet under ytan, säger seriens exekutiva producent James Honeyborne. Blue Planet II tar avstamp i dessa genombrott och avslöjar otroliga nya platser, märkvärdiga nya beteenden och häftiga nya varelser. Genom att visa ett nutida porträtt av marint liv kommer det att ge en läglig påminnelse om att det är en kritisk tid för hur världens hav mår.
LÄS ÄVEN: • Vi var med när Planet Earth 2 fick svensk berättarröst
Filmteamet har också använt en hel del ny teknik för att skildra naturen. Kameror som följer rovfiskar och delfiner, sugkoppskameror som fästs på valhajar eller späckhuggare och en sondkamera som kan skildra det marina livet på makronivå.
Blue Planet 2 har premiär på BBC i slutet av 2017, men den kommer även till SVT.
– Jovisst har vi köpt Blue Planet 2, faktiskt redan innan den hette så, berättar inköpsansvarige Henrik Ekman. I december 2015 förköpte vi serien Ocean som alltså senare döpts om till Blue Planet 2. Man såg väl succén för Planet Earth 2, som från början hette One Planet. Först när den lanserades som Uppföljaren med stort U tog det fart.
Henrik Ekman berättar att Blue Planet 2 var ett av huvudnumren på BBC årliga mässa “BBC Showcase” nyligen och presenterades under en timme i en biosalong.
LÄS ÄVEN: • Planet Earth 2 slår tittarrekord – miljontals unga tittare varje vecka
– BBC Worldwide ägnade också en av de två kvällarna åt temat Blue Planet 2, vilket väl visar vilken vikt de tillmäter serien. 700 personer satt och åt i en jättehall vars väggar gjorts om till väldiga filmdukar som visade bilder ur serien. Mycket effektfullt.
Det fanns inget färdigt filmat material att visa upp, men Henrik Ekman berättar att “de bildexempel som visades var fantastiska”.
– Inte minst scenerna där en rovfisk tar sats och hoppar upp i luften för att knipa en flygande tärna, filmat i Sydafrika efter tips från en lokal fiskare.
Blue Planet 2 kommer troligen visas i Världens natur tidigt 2018.
Källa: BBC