Gå till innehållet

Efter 70 år: Harren simmar åter i Lagan

Fisken harr har nu återfått sin sydligaste livsmiljö efter att ha varit utrotad från platsen sedan mitten av 1900-talet.

– De harrar vi sumpat i biflödet är pigga och mår bra. Man kan knappt tro att det är sant att jag just nu i denna stund står och tittar ut över Sveriges sydligast harrvatten, säger Ebbe Berglund, till Sportfiskarna.

Det är ett fyra år långt arbete som nu mynnat ut i att Ebbe Berglund och hans kollegor på Sportfiskarna släppt ut 5 000 små harrar i ett biflöde till Lagan. Projektet, som döpts till “Sagan om harrens återkomst”, har inneburit mängder av pappersarbete innan det nu är framme vid den första milstolpen. Harren har därmed återfått en livsmiljö som varit avstängd för fisken sedan mitten av 1900-talet.

Vattenkraftverket i Karsefors i Lagan var en av anledningarna till att harren dog ut i Lagan. På bilden syns även början på den torrfåra som sträcker sig 2,7 km nedströms genom naturreservatet.

Vattenkraftverket i Karsefors i Lagan var en av anledningarna till att harren dog ut i Lagan. På bilden syns även början på den torrfåra som sträcker sig 2,7 km nedströms genom naturreservatet. Harren släpps nu ut i ett biflöde till Lagan.

Vattenkraft och försurning utrotade harren

Anledningen till att harren dog ut i Lagan, från att tidigare varit vanlig, är att det byggdes vattenkraftverk och att vattnet tidigare var försurat. Lagan förlorade därmed en viktig art för vattendragets ekosystem.

Ebbe Berglund påpekar att harren bland annat är en duktig insektsätare och håller nere antalet insekter längs ån.
– Den är också en fiskätare och håller nere antalet vitfisk. Likaså är den ett bytesdjur och gynnar rovfiskar och rovfåglar som fiskgjuse, havsörn och kungsfiskare så att de får mer att äta.

Lagan är fortfarande reglerad av vattenkraftverk och inga kraftverk har rivits eller miljöanpassat i samband med utsättningen, men det är i ett biflöde som varken är utbyggt eller reglerat som harren sätts ut.

Harrar sätts ut i Lagan.

Harrarna som släpps ut i Lagan tillhör olika årskullar.

Försurning hotar om anslag fortsätter minska

Idag är inte heller vattendraget lika försurat:
– Vattnet kalkas idag och har bra pH-värde, berättar Ebbe Berglund. Åtminstone ett tag till, men kalkningen hotas på grund av minskade anslag.

Den första utsättningen har nu genomförts, men det kommer göras flera gånger och då från andra harrbestånd för att skapa en frisk genbank i Lagan. Fiskarna förses med små tags som kommer kunna ge ledtrådar om hur de mår och hur de rör sig. Dessutom görs eDNA-analyser i vattnet för att se hur harrarna sprider sig i vattendragen.

Video från YouTube

Genom att spela videon accepterar du YouTubes dataskyddspolicy.

Källa: youtube.com

Källa: Sportfiskarna

Mer att läsa