Med hjälp av modern teknik och riktade insatser har nu forskare återupptäckt ännu en art. På en liten ö i Papua nya guinea har den svartnackade fasanduvan (black-naped pheasant-pigeon) dokumenterats, för första gången sedan 1882.
Att den “återupptäckts” är en sanning med modifikation. Lokalbefolkningen på ön Fergusson ska ha sett arten (som saknar svenskt namn, men som bör kunna översättas till svartnackad fasanduva) vid åtskilliga tillfällen och det var tack vare dem som forskarna kunde sätta upp sina kamerafällor på rätt platser som till slut gjorde att den svartnackade fasanduvan fångades på bild. Det blev därmed de första dokumentationerna av fågeln på 140 år.
– Efter att ha letat i en månad kändes det som att hitta en enhörning när man såg de första bilderna av fasanduvan. Det är ett sådant ögonblick som man drömmer om hela sitt liv som naturvårdare och fågelskådare, säger John C. Mittermeier, chef för programmet för förlorade fåglar vid American Bird Conservancy och en av ledarna för expeditionen.
Expeditionen bestod förutom av lokalbefolkningen med god kännedom om var fågelarten kan ses, även av personal från Papua New Guinea National Museum, Cornell Lab of Ornithology och American Bird Conservancy. Några av dem hade försökt lokalisera fasanduvan tidigare utan att lyckas.
De anlände till ön Fergusson tidigt i september 2022 och spenderade en månad med att resa runt på ön och intervjua lokalbefolkningen för att förstå var de skulle leta i den branta terrängen i skogarna. När de kom till de västra delarna av berget Kilkerran hittade de för första gången jägare som hört fasanduvan.
Med hjälp av tolv kamerafällor i närområdet och ytterligare åtta kameror på platser där lokala jägare sett fasanduvan tidigare försökte de sedan få bevis för att arten fortfarande lever. Men det skulle dröja till expeditionens sista timmar innan de fick bildbevisen.
Upptäckten har nu lett till att lokalbefolkningen vill jobba med forskarna för att skydda fasanduvan och dess livsmiljö – de otillgängliga skogarna på öns branta berg.
– Förutom att ge hopp om sökningar efter andra försvunna arter har den detaljerade information som teamet samlat in gett en grund för bevarande av denna extremt sällsynta fågel, som verkligen måste vara starkt hotad, tillsammans med de andra unika arterna på Fergusson, säger Roger Safford, chef för förebyggande av artutrotningar på BirdLife International.
I dagsläget är svartnackad fasanduva klassad som akut hotad. Även om arten inte setts av forskare förrän nu så beräknas populationen bara vara mellan 50 och 249 individer stor. Med tanke på att fågelns livsmiljö hotas av avverkning bedöms antalet vara minskande.
Läs även:
Källa: Re:Wild