Temperaturen i Arktis ökar snabbare än på övriga delar av jordklotet och det påverkar pollinatörer. En ny studie från Finland visar att det kan få katastrofala följder för växtligheten.
Leana Zoller vid Martin Luther University Halle-Wittenberg och hennes kollegor undersökte 120 år gamla data från byn Kittilä i Finland (ungefär på samma breddgrad som Kiruna). Mellan 1895 och 1900 dokumenterade skogsmästaren Frans Silén systematiskt vilka insekter som besökte vilka blommor och hur ofta. Forskarna bestämde sig för att jämföra Frans Siléns data med hur det såg ut idag. De letade upp samma platser, samma 17 växtarter och upprepade studierna i området som knappt påverkats av människan på denna tid. Däremot har klimatförändringarna satt sina spår, vilket kanske inte är så konstigt när temperaturen ökat med uppemot 2°C i norra Sverige om man jämför åren 1991-2019 med 1860-1900, vilket SMHI gör.
– Vi upptäckte drastiska förändringar i vilka pollinatörer som besökte växterna. Bara 7 procent av de observerade växtbesöken var mellan samma insekts- och växtarter som tidigare. Det är förvånansvärt lite, säger Leana Zoller.
Blomflugor och nattfjärilar hade minskat sina besök vid växterna betydligt och eftersom dessa grupper är effektiva pollinatörer är det troligen inga goda nyheter för områdets växter. När Silén gjorde sina undersökningar var humleblomfluga den vanligaste besökaren på åkerbär och midsommarblomster. 120 år senare var det humlor och vissa flugor som var de vanligaste pollinatörerna. En tydlig trend som forskarna upptäckte var att det var betydligt färre insekter som är specialiserade på vissa blomformer och betydligt fler husflugor i släktet Thricops som besöker många olika växter (generalister). Dessa generalister är mindre känsliga för förändringar eftersom de kan besöka många olika arter, men är å andra sidan mindre effektiva jämfört med specialister.
– Hittills verkar pollinatörsnätverket i vårt undersökningsområde fortfarande fungera bra. Det finns än så länge inga tecken på att växterna får för lite pollen och därmed har sämre förmåga att föröka sig, säger Leana Zoller.
Men hon poängterar att längre norrut i Arktis har studier visat att flugorna minskat kraftigt i antal och det är en förändring som kan komma även runt Kittilä och i andra regioner när klimatförändringarna fortskrider. Vid en viss tidpunkt kommer växterna inte längre att kunna kompensera för förlusterna i sitt pollinatörsnätverk, skriver forskarna.
Källor: Botany One och Nature Ecology & Evolution