Domstol i Brasilien stoppar presidentens utförsäljning av Amazonas
Brasiliens president Michel Temer ville tillåta gruvor i ett naturreservat i Amazonas stort som Danmark. Tilltaget kallades av oppositionen för ”den största attacken på Amazonas på 50 år”. Nu rapporterar The Guardian att en domstol i landet stoppat presidentens förslag.
Domstolen menar att presidenten Michel Temer inte har befogenheter att bestämma att området, som varit skyddat sedan 1984, säljs ut. Det är istället upp till kongressen.
LÄS ÄVEN: • Brasilien fördubblar skövlingen av regnskog
Domstolens beslut har dock redan överklagats och i tidigare fall som gäller känsliga naturområden och ursprungsbefolkningens rättigheter så har högre instanser dömt till affärsintressens fördel.
Världsnaturfonden menar att beslutet, om det går igenom, kommer få ”oåterkalleliga konsekvenser” i form av hotade vattenresurser, landkonflikter mellan befolkningsgrupper i området och skogsskövling som kommer påverka ekosystemen i Amazonas.
LÄS ÄVEN: • Norge halverar bidrag till Brasilien när skövlingen av regnskog ökar
Regeringen menar att det fortfarande kommer finnas visst skydd i områden av reservatet och att beslutet kommer skapa jobb och intäkter för Brasilien, som befinner sig i ekonomisk kris.
LÄS ÄVEN: • Lagförslag i Brasilien kan tillåta skövling av 20 miljoner hektar regnskog
Brasiliens president Michel Temer har under lång tid arbetat för att öppna upp nya delar av Amazonas för jordbruk, gruvor och skogsavverkning. Något han fått hård kritik för av miljöorganisationer, oppositionen och andra länders regeringar.
Källa: The Guardian