Domstol ger Skogsstyrelsen flera bakläxor – “gör om, gör rätt”
I en rad fall har Mark- och miljödomstol beslutat om avverkningsförbud i gamla skogar med höga naturvärden efter att Skogsstyrelsen godkänt avverkningarna trots att myndigheten informerats om de höga naturvärdena.
– Det här visar tydligt att Skogsstyrelsen som tillsynsmyndighet har för lite resurser. Handläggarna är överbelastade och hinner inte med sitt jobb. Varje avsaknad av beslut får stora konsekvener för naturen, de rödlistade arterna, djuren samt människorna i lokalsamhällena. Vi hade gärna sett att myndigheten oftare hade nyttjat den möjlighet till tillfälliga avverkningsförbud som finns i miljöbalken. Om arbetsbördan är för hög kan myndigheten helt enkelt fatta beslut om att skogsägaren får vänta längre än de 6 veckor som är den normala handläggningstiden, säger Marie Persson, aktiv i Övertorneås skogsgrupp samt ordförande i Naturskyddsföreningen Norrbotten.
Naturskyddsföreningen Norrbotten har sammanställt en genomgång av några av de många fall av avverkningsanmälningar mot skyddsvärda skogar som upptäckts på sistone. I skogarna har det vid inventeringar av ideella naturvänner hittats mängder av höga naturvärden och gamla träd. De FSC-certifierade bolagen (bland annat SCA och Sveaskog), har trots detta avverkningsanmält skogarna och trots att Skogsstyrelsen fått rapporter om vad skogarna innehåller har myndigheten beslutat att godkänna avverkningarna.
Domstol har stoppat avverkningen
Ärendena har därför överklagats och i samtliga fem fall har Mark- och miljödomstolen beslutat att pausa avverkningarna och i tre av fallen har domstolen nu beslutat att skicka tillbaka ärendet till Skogsstyrelsen för ny bedömning.
– Vi uppmanar Skogsstyrelsen, som statlig myndighet, att omvärdera sina beslut och att efterfölja de lagar och förordningar som ämnar att skydda områden med höga naturvärden. Tillsammans med våra lokala skogsgrupper och engagerade invånare kommer vi att fortsätta arbeta för att bevara Norrbottens vackra och biologiskt rika skogar för framtiden, säger Marie Persson.
Johanna Nilsson, verksamhetsutvecklare Naturskyddsföreningen Norrbotten, påpekar att skogarna bara är ett litet axplock av vad som försiggår:
– Det här är ju bara ett urval av det som är inventerat och som vi ideellt engagerade har mäktat med att överklaga. Fler tillkommer definitivt under hösten.
Gamla skogar med rödlistade arter
I Suddesjaur planerar Sveaskog att avverka 127 hektar gammal tallskog med träd som är över 300 år gamla och med över 30 rödlistade arter. I Övertorneå kommun har SCA delvis redan avverkat en värdefull gammal stavatallskog vid berget Kuuravaara. Den lokala Skogsgruppen hittade bland annat flera fynd av svampen gräddporing och orkidén knärot. Båda arterna är rödlistade som sårbara (VU).
– Domstolen beslutade om att pausa avverkningen på Kuuravaara, men då hade SCA tyvärr redan hunnit avverka ganska stora delar av skogen. Enligt vår bedömning uppfyllde skogen Skogsstyrelsens egna kriterier för nyckelbiotop. Det var en tallnaturskog med oerhört rikliga mängder död ved, som alltså SCA valt att avverka ända tills domstolen satte stopp. Det är bedrövligt att FSC-certifierade SCA inte kan bättre. Det här visar också tydligt att frihet under ansvar inte fungerar i skogen, säger Marie Persson.
Vill avverka naturskog mitt i en by
Billerud Korsnäs har avverkningsanmält en naturskog, som ligger mitt i byn Aapua. Här har den lokala Naturskyddsföreningen hittat både knärot och flera skyddade fåglar, bland annat treåtig hackspett.
I Jokkmokks kommun fortsätter kampen om den värdefulla Pärlälven. SCA vill avverka i ett unikt område med hög biologisk mångfald där bland annat den starkt utrotningshotade och känsliga flodpärlmusslan lever. Platen är dessutom ett välbesökt frilufts-och rekreationsområde.
– Skogen är betydelsefull för oss som bor i lokalsamhället. Både älven och skogen är viktig för människans välbefinnande, den biologiska mångfalden och fisket. Pärlälvsområdet är även viktig för besöksnäringen. För besökare är det inte alls attraktivt att komma till ett hyggeslandskap, säger Cecilia Lundin, skogsgruppssamordnare, Naturskyddsföreningen i Jokkmokk.
Läs mer om Skogsstyrelsen
- Skogsstyrelsen begär kraftigt ökad budget till naturhänsyn
- Skogsstyrelsen: Domstolsbeslut kräver ökad hänsyn för djur och växter
- Klartecken till en tredjedel av avverkningsanmälningarna i fjällnära skog
- Kraftig ökning av avverkningsanmälningar i ädellövskog
- Skogsstyrelsen slutar registrera, börjar avregistrera nyckelbiotoper
- Naturvårdsverket: Skogsstyrelsens förslag riskerar ”betydande negativ påverkan”