Dokumentärfilmare prisas för insatser för att skydda skog
Årets Save The Forest Award går till Sunniva Olsson – naturguiden som kämpar för att skydda närnatur, skapar naurdokumentärer och utbildat sig till handledare för naturfilmare.
Priset på 10 000 kronor och utmärkelsen Save The Forest Award delas ut årligen av naturturismföretaget Wild Sweden till någon ung person som kämpar för att skydda naturen. I år gick utmärkelsen till Sunniva Olsson med motiveringen:
– Sunniva har ett starkt engangemang för bevarande av värdefull natur. Hennes främsta verktyg är filmkameran. Hon uppmärksammar naturen och dess betydelse genom produktion av natur- och miljödokumentärer samt handledning av ungdomar inom dokumentärfilmproduktion med fokus på miljöfrågor.
Sunniva Olsson berättar att priset gjorde henne “otroligt glad” och att det “ger en liten extra knuff framåt, lite som en hand på axeln” och säger, apropå att prisas för sitt arbete, att hon upplever att många kämpar för naturen lite i skymundan.
– Det är så många som brinner för och har engagemanget och gör otroligt härliga saker, som får alldeles för lite cred för det. Man engagerar sig för att vara en röst för och skapa förändring till skogens och miljöns fördel, samt sprida intresset så att fler kan och vill engagera sig. Att lyckas med det är alltid den största vinsten.
Hennes naturintresse har alltid funnits där och hon utbildade sig till naturguide i gymnasiet. Nu arbetar hon med naturfilm och är engagerad i ett projekt som kallas Miljöjägarna och som drivs av Safari Sverige. Där har hon nyligen skapat en naturdokumentär med titeln “Ett kungsörnsår” (se nedan), som handlar om kungsörnsarbetet i Sverige med målet att främja och bevara arten och dess population. I filmen får man följa två engagerade medlemmar i Ångermanlands ornitologiska förening, Thomas Birkö och Ove Källström, under ett år. Filmen visades i oktober på Scandinavian Wildlife Film Festival och finns att se på Safari Sveriges Youtube-kanal.
Sunniva Olsson berättar att hon har flera filmidéer som hon vill ska ta form de kommande åren.
– Målet jag har är främst att sprida kunskap och engagemang för den svenska naturen. Det är lätt att drunkna i alla utmaningar som tas upp mycket i media idag, och därför vill jag lyfta de positiva initiativ som redan existerar och kan ge drivkraft, hopp och inspiration till mig och oss som arbetar för miljön. Ju mer man letar desto fler härliga initiativ och fina miljökämpar hittar man. Filmkameran tycker jag är ett väldigt bra verktyg för att skildra och skapa något kreativt och berättande i samband med naturfrågor. Bilder talar ofta till oss mer än ord så det är ett utomordentligt sätt att sprida information på i min mening.
Kämpar även för närnatur
Men det är inte bara som filmare hon kämpat för naturen. Lokalt har hon varit engagerad i bevarandet av naturreservat Lunsen utanför hemstaden Uppsala och har även spenderat sin lediga tid med att plocka skräp i skog och mark.
– Jag tycker att det viktigaste är att man hittar sitt sätt att uttrycka sig på i miljörörelsen och jag har inte alltid haft kameran i hand. Innan jag blev handledare och filmare inom Miljöjägarna så uttryckte jag mitt engagemang på andra sätt. När jag aktivt försökte motarbeta planer på ny bebyggelse i Norra Lunsen så gjorde jag det genom att skicka in yttranden till kommunen och sprida det ut i mina kontaktnät och på så sätt stärka medvetenheten och ge skogen en röst.
Lunsen är en skog som ligger mellan Uppsala och Knivsta och som till stor del är naturreservat och ett populärt rekreationsområde. Hela skogen är dock inte skyddad och de oskyddade delarna ska bebyggas. Sunniva berättar att även om yttrandena hjälpte till att skydda delar av området så kommer byggandet även påverka det intilliggande naturreservatet med exempelvis föroreningar i vatten, buller, mycket mer rörelse, nedtrampning och nedskräpning.
– Ett av säkert många exempel på en fortfarande pågående kamp mellan skogsvärden och utbyggnad, som vi i Uppsala säkert inte är ensamma om.
Sunniva Olssons tips för att göra naturdokumentär:
- Ha en plan
”Att ha en grundläggande plan för hur filmen grovt sett ska se ut i färdig form kan vara väldigt bra innan man börjar filma. Då blir det en mycket smidigare och enklare process både under filmning och i redigeringen efteråt.” - Kläder efter väder och fika. Två par vantar!
”Kan låta komiskt men jag lärde mig det den hårda vägen under ett filmtillfälle i vintersnön när jag slarvade med både mat och kläder, och i efterhand så ser jag att filmsekvenserna kunnat bli så mycket bättre om jag inte hade haft iskalla fingrar och varit lite hangry på det, vilket gjorde det svårare att hantera både tekniken som tålamodet. Båda viktiga delar för att skapa bra naturfilm.” - Ta många olika vinklar och variera vinklar och miljö. Ta extra ljudsekvenser med klara bakgrundsljud.
”Att ha intervjuer ger ofta mycket extra till en naturdokumentär. Som tittare så vill man se med både öronen och ögonen.” - För alla under 25 och över 65 är det gratis att gå filmkursen hos Miljöjägarna.
”Då blir man upplärd av erfarna naturfilmare och får många fler tips än här, samt en härlig gemenskap.”
Läs även:
• Skogspris till ung inventerare
• Ung skogskämpe prisas för sitt engagemang
• Nytt pris till ideella naturhjältar som kämpar för att rädda skogar