En ung albatross hittades svårt utmärglad på en strand i Nya Zeeland. Trots att den snabbt fick vård gick den inte att rädda. Obduktionen visade att den hade både en hel 50 cl-plastflaska och rester av ballonger i magen.
All den plast som fanns i magen på den sydliga kungsalbatrossen var troligen dödsorsaken för den unga fågeln, enligt Nya Zeelands naturmyndighet Department of Conservation (DOC). I normala fall kan arten bli ungefär 40 år gammal.
Det är inte första gången DOC upptäcker att albatrosser påverkas av plast.
– Under häckningssäsongen 2018/19 samlade vi in uppstötningar från nordliga kungsalbatrossungar och hittade plastfragment i 14 av de 16 uppstötningarna. Plasten får föräldrarna i sig till sjöss och matas sedan till kycklingarna i kolonin i Pukekura/Taiaroa Head. Det kan röra sig om flasklock och plastsaker för spädbarn, säger Sharyn Broni, parkvakt för DOC, baserad på Pukekura/Taiaroa Head.
Enligt en studie från 2015 har ungefär 90 procent av världens havsfåglar ätit plast och har sannolikt kvar delar i magen. Med den takt vi släpper ut plast i haven kommer det hittas i alla havsfåglar år 2050. Att havsfåglar äter plast beror inte bara på att de råkar få i sig plastpartiklarna eller att de misstar det för smådjur, enligt en studie från 2016 uppskattar vissa havsfåglar även en lukt som uppstår när plast hamnar i havet.
Läs även:
• Ballonger är den värsta plasten för havsfåglar
• Massiva klimatutsläpp från växande plastproduktion
• Vi får i oss mikroplast motsvarande ett kreditkort i veckan
• Ny rapport: Dumpad fiskeutrustning långvarigt hot mot haven
Källa: Department of Conservation