Djurvänligt påskpynt i Lund, Helingborg, Luleå, Sollentuna och Motala
Djurens rätt i Lund lyckades med en kampanj få Lunds kommun att välja djurvänligt påskpynt och inte använda påskfjädrar från kalkoner, som ofta lever under svåra förhållanden (läs mer här). Nu har även Helsingborg, Luleå och Motala meddelat att de väljer bort påskfjädrarna.
LÄS MER: • Fjädrarna i påskriset kan komma från plågade fåglar.
– Vi är såklart väldigt glada över kommunens beslut, det visar att vi som medborgare kan vara med och påverka hur vår stadsmiljö dekoreras. Det är en stor seger att vi nu slipper se påskfjädrarna, som innebär sådant lidande, i påskpyntet i år, säger Camilla Bergvall, ordförande för Djurens rätt Lund.
Nu vill Djurens Rätt att det även skrivs in i Lunds kommuns policy så att inte påskfjädrarna återkommer nästa år.
Kommunen vill dock inte gå med på beskrivningen att de slutat med fjädrarna på grund av Djurens rätts protester.
– Djurens rätt har varit på oss, men vi på kommunen har alltid varit måna om att djur behandlas väl. Vi begärde in intyg från leverantören förra året om att fåglarna skulle ha behandlats väl, men i år skippar vi fjädrarna helt, säger Karl-Oscar Seth, stadsträdgårdsmästare i Lund, till Sydsvenskan.
I fjol användes dock fjädrar från fåglar i påskpyntet.
I Helsingborg förkunnade man i veckan i ett pressmeddelande att man slutar med påskfjädrar. Tidigare år har staden smyckat staden med 20 000 fjädrar.
I Luleå var det en medborgare som kontaktade kommunen och berättade att det kan finnas ett samband mellan fjädrar och djurplågeri. Kommunen bestämde sig då för att inte ta några chanser.
– Vi hade inte tiden att forska kring fjädrar och sådant. Utan vi bestämde bara att vi skippar fjädrar, säger parkmästaren Anna-Marita Johansson till P4 Norrbotten.
I Motala kunde inte kommunen inte vara säker på att fåglar inte plågats vid tillverkningen och valde då att gå samma väg som de andra kommunerna:
– I år har vi inte kunnat få någon garanti för att de fjädrar vi köper in inte plockats från levande djur. Därför har vi omvärldsspanat lite för att få inspiration om hur man kan göra i stället, säger Anna Wadmark, trädgårdsmästare i Motala kommuns växthus. Motala kommer i påsk istället prydas av färgglada band.
Även Sollentuna har bestämt sig för att använda djurvänligt påskpynt.
Läs mer:
• Fjädrarna i påskriset kan komma från plågade fåglar.
Källor: Djurens rätt, P4 Norrbotten, Djurens Rätt,Sydsvenskan och Motala.se