Tv-kanalen Discovery har nyligen sänt en hel vecka med hajdokumentärer, den så kallade “Shark week”. Årets hajvecka på kanalen har slagit tittarrekord, men de har också, återigen, kritiserats hårt både från forskare och media för ovetenskapliga, påhittade och överdrivna dokumentärer.
I fjol kritiserades de för att visa en dokumentär om att den utdöda jättehajen megalodon skulle finnas kvar i världshaven. Som “bevis” användes en manipulerad bild. Den här gången har flera hajforskare förklarat varför de inte längre arbetar med Discovery och hur de lurats när de varit med i “Shark week”.
Jonathan Davis fick till exempel sina uttalanden klippta på ett sådant sätt att det verkade som att han i en dokumentär bekräftar förekomsten av den mytologiska monsterhajen “rooken” och att hans forskning handlar om att hitta den. I själva verket sa han i intervjun att rooken bara är “skitsnack”, men hans svar om huruvida det finns andra hajar i området klipptes in som om det handlade om rooken.
När han upptäckte hur svaren manipulerats i dokumentären försökte han få kontakt med Discovery utan att lyckas. Varken Discovery eller produktionsbolaget Gurney productions har velat uttala sig om historien när media hört av sig.
Discovery har också sänt en dokumentär om en hajubåt som egentligen är en skröna från 1970-talet, påhittad av journalister som vill visa hur enkelt det är att lura sina läsare.
En annan forskare, Kristine Stump, som forskar på hammarhajar har öppet kritiserat Discovery sedan tv-bolaget i en dokumentär påstått att hennes forskning handlar om jakten på en “mytomspunnen monsterhammarhaj”, vilket inte alls stämmer.
Det finns också flera uppgifter om att Discovery i sina hajdokumentärer manipulerat filmsekvenser för att få situationer med hajar att se farligare ut än de egentligen är. Allt fler forskare och hajexperter väljer nu att avböja medverkan i Discovery för att inte bidra till den “skräckpropaganda” och det “hat” som de anser att kanalen sprider om hajar.
Källa: The Verge