Det tar tid för kungsörnar att lära sig effektiv flygteknik
Man kanske kan tro att unga kungsörnar som väl lärt sig flyga kan utforska stora områden obehindrat, men riktigt så enkelt är det inte. Det krävs erfarenhet för att flyga tillräckligt effektivt.
Det är forskare vid Max Planck Institute of Animal Behavior i Tyskland som i samarbete med Swiss Ornithological Institute i Schweiz och Wiens universitet i Österrike undersökt hur unga kungsörnar förbättrar sin flygförmåga med åldern. 55 GPS-försedda unga kungsörnar från bon i Schweiz, Italien, Tyskland, Slovenien och Österrike spårades i tre års tid.
En viktig del av deras flygning handlar om att rida på termik – uppåtriktade luftströmmar som underlättar för fåglarna att nå högt upp i luften och som sparar energi för dem när de transporterar sig långa sträckor.
Stor energibesparing
Det är ingen liten energibesparing termiken ger. Örnarna utökade sin räckvidd med hela 2 170 gånger från den första veckan till slutet av de tre åren i takt med att de lärde sig flyga mer effektivt. Ungefär ett år efter att kungsörnarna lämnade boet rörde de sig på en yta på knappt 10 000 kvadratkilometer. Efter tre år överskred de 150 000 kvadratkilometer, mycket tack vare att de lärt sig hantera termiken.
– Att hitta dessa osynliga uppåtgående vindströmmar och placera sina kroppar i dem för att komma upp i höjd är dock inte en enkel uppgift. Örnarna måste bokstavligen lära sig att flyga, åtminstone när det gäller att använda termik, förklarar Elham Nourani, huvudförfattare till studien.
Forskarna upptäckte att fåglarna i början höll sig till nära bergskammar där det finns pålitlig och förutsägbar termik. Med tiden vågade de allt oftare flyga i öppnare områden där uppvindarna är mindre förutsägbara.
Elham Nourani påpekar att det kan vara bra att ta hänsyn till den här forskningen när det gäller fåglars utbredningskartor.
– Vår studie tyder på att sådana kartor bör betraktas som dynamiska och förändras beroende på olika faktorer, inklusive ålder.
Källor: Max Planck Institute of Animal Behavior och Elife