Det är inte bara katter som dumpas i semestertider
Det är inte bara “sommarkatter” som människor dumpar i naturen i semestertider, även reptiler som ormar och sköldpaddor släpps ut vind för våg. Det kan räknas som djurplågeri och kan dessutom skada vårt ekosystem.
På Skansen i Stockholm är hittegodsavdelningen fullbelagd med ett 70-tal vattensköldpaddor som Stockholmare tröttnat på. Det är polisen som hyr in sig på akvariet i väntan på att ägarna ska höra av sig. Det är ett fenomen som återkommer år efter år och Sveriges djurparker får årligen in 100-tals exotiska djur som ägarna tröttnat på. Vattensköldpaddor är vanligast, men de får också in många boaormar som folk bara lagt ut i naturen. Folk verkar tro att de överlever själva, men oftast lider de länge innan de dör istället för att låta dem avlivas humant för några hundralappar.
Som vuxna är sköldpaddorna dessutom ganska aggressiva och kan bitas, vilket gör rejält ont trots att de saknar tänder.
Mia Runnérus, chef på Evidensia Specialistsjukhuset i Strömsholm, berättar för DN att många människor saknar både kunskap och intresse för sina nyinköpta husdjur.
– Vattensköldpaddor får ofta så kallade “man made diseases”. Ägarna matar de inte på ett korrekt sätt utan ger djuren alldeles för ensidig kost, kanske bara räkor. Man låter de vara i terrarium utan UV-ljus så att de får D-vitaminbrist och även kalkbrist. Allt detta gör att de blir alldeles mjuka, deras skelett går sönder och de faller ihop, säger hon.
Källor: DN och Mitt i Söderort