Den stora elefantkatastrofen i Tanzania
Afrikansk savannelefant. Foto: Johan Siggesson
Tjuvjakten på elefanter i Tanzania har varit både hänsynslös och effektiv. På bara fyra år har två tredjedelar av elefantpopulationen utrotats.
Teamet som räknade elefanter i Tanzania 2013 och 2014 visste att tjuvjakten börjat bli ett problem i landet men de kunde inte förställa sig att det hade gått så illa så fort. I stora områden där de brukade se mängder av elefanter hittades nu bara kadaver.
Landets tidigare så imponerande elefantpopulation var decimerad till en tredjedel på bara fyra år på grund av välorganiserade och hänsynslösa tjuvjägare.
Ett team scoutade områden efter elefanter. Sedan kom dödspatruller och sköt ihjäl alla elefanter som hittades. Medan dödspatrullen åkte vidare till nästa område kom ett annat team som slaktade elefanterna för att en transportpatrull skulle kunna föra iväg elfenbenen och sälja dem vidare till den stora asiatiska marknaden.
Turister som kommit till landet för att njuta av tidigare garanterat fina elefantupplevelser fick åka hem utan att ha sett annat än kadaver. Guiden David Guthrie berättar för The Telegraph hur han och hans kunder allt oftare hörde skott, såg skadeskjutna elefanter och till och med elefanter som sökte sig till deras tält för att hitta säkerhet eller dö under träden.
Tanzania ansågs tidigare vara världens viktigaste land för elefanter och världsarvet Selous gav intäkter till landet på över 60 miljoner kronor. Men regeringen återinvesterade bara 20 procent av intäkterna till att sköta parken. De hade därför ingenting att sätta emot när de välorganiserade tjuvjägarna kom.
I nationalparken Selous levde över 100 000 elefanter 1976. Vid räkningen i slutet av 2013 hittades 13 084 individer vid liv. Tjuvjägare kunde sedan ge sig på en annan nationalpark och skjuta runt 1000 elefanter i månaden mellan 2013 och 2014 tills bara 40 procent av populationen återstod.
En stor DNA-undersökning av beslagtaget elfenben visade att 85 procent av det kom från Tanzania och ett annat område i västra Afrika.
Tanzania har de senaste åren fått hård kritik från många håll för sina bristande insatser för att stoppa tjuvjakten.
Källa: The Telgraph