Det var en kylig start på våren 2018, men trots det är våren tidig jämfört med historiska data från 1800- och 1900-talet. Det visar det stora medborgarprojektet Vårkollen.se.
Jämfört med innan den globala uppvärmningen har våren hunnit ovanligt långt även i år. Björkarnas löv har spruckit upp 50 mil längre norrut än för 100 år sedan. Då hade sälgens blommor vid Valborg bara slagit ut upp till norra Svealand, men i år har de slagit ut en bra bit upp i södra Norrland.
LÄS ÄVEN: • Våren långt tidigare än för 100 år sedan
Resultaten baseras på 8 500 observationer av vanliga vårtecken från mer än 1 500 platser – från Ystad i söder till Abisko i norr. Vårkollen äger rum för fjärde året i rad och genomförs av Svenska Botaniska Föreningen tillsammans med forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU). Efter att allmänheten skickat in sina rapporter analyseras resultaten av forskare och jämför dem med historiska data från slutet av 1800-talet och början av 1900-talet.
– Även om vi har forskningsresultat som visar att lövsprickningen tidigarelagts ett par veckor vet vi att olika arter, och landets olika delar, kommer att påverkas på olika sätt av klimatförändringen. Därför vill vi dokumentera hur naturens kalender påverkas på många olika sätt och Vårkollen är ett intressant bidrag till detta, säger Kjell Bolmgren (SLU), samordnare för Svenska fenologinätverket.
Även efter Valborgshelgen finns det möjligt att hjälpa till att dokumentera vårens framfart i en varmare värld på Naturenskalender.se
Källa: SLU