Gå till innehållet

Demonstrationer väntas under stort olje­toppmöte

I Stavanger arrangeras i veckan oljekonferensen ONS i Stavanger, Norge. Förutom mängder av oljelobbyister kommer även miljöaktivister ta sig till staden för att demonstrera.

Bland organisationerna som protesterar mot oljekonferensen hittas bland andra Ta tillbaka framtiden och Fridays For Future. Över 60 000 personer är registrerade till konferensen och de kommer mötas av demonstrationer och störningar. Under söndagen blockerades fossilbolaget Equinors processanläggning i Kårstø. Under måndagen kommer vägarna till konferensen att blockeras.

– Olje- och gasbolagens utsläpp har fördubblats under de 50 år som ONS varit en mötesplats för branschen. Det är ett tydligt bevis på att fossilindustrin inte kommer att leda vägen mot en hållbar energiproduktion. De här företagens verksamhet har redan orsakat människors död och tvingat människor på flykt – idén att vi skulle kunna lita på dem att leda omställningen skyddar bara deras profit, inte våra liv och samhällen, säger Irma Kjellström, presstalesperson för Ta tillbaka framtiden.

Rörelsen anser att de norska politikerna ska skapa och genomföra en plan för utfasning av olja och gas.

– Vi kan inte tyst se på när fossilindustrin tar ifrån människor sina liv och destabiliserar våra livsbärande system. Vi är trötta på tomma ord och greenwashing – det är glasklart att dessa oljeföretags agerande leder till död och lidande. Samtidigt finns det inte någon som helst plan att fasa ut fossila bränslen i närheten av den takt som krävs för att undvika klimatkrisens värsta konsekvenser och skydda människor. Vi är privilegierade nog att kunna agera, och därför väljer vi att störa denna dödliga industri och konferens och göra motstånd mot att detta tillåts fortsätta, säger Greta Thunberg från Fridays For Future Sverige.

​​​​Källa: Ta tillbaka framtiden

Mer att läsa