Därför skedde rekordmånga hajattacker 2015 – så minskar du risken
I fjol skedde 98 “oprovocerade” attacker av hajar. Det är det högsta antal sedan mätningarna började enligt International Shark Attack File. Det finns också tecken på att de kommer öka ytterligare, men det finns sätt att minska risken och antalet attacker är inte den stora hajkatastrofen.
Det senaste rekordet i antal hajattacker på människor var från 2000, då 88 personer blev bitna. Fjolårets siffra på 98 inkluderar inte så kallade provocerade attacker eller hajar som ger sig på båtar. Då skulle ytterligare 66 attacker räknas in.
Det finns naturliga anledningar till ökningen och det beror inte på att hajarna blivit aggressivare. Dels är det en ren slump eftersom det fortfarande är så få attacker i världen att en viss ökning ger stora utslag i statistiken. Risken att dö av blixtnedslag är fortfarande mycket större. När exempelvis North Carolina i USA på bara en månad fick fler hajattacker än på ett år (läs mer här) påverkar det statistiken. I det området berodde attackerna troligen på torkan i området som fick fler människor att bada samtidigt som fiskar (hajars byten) sökte sig till kusterna.
En annan starkt bidragande orsak i världen är att vi helt enkelt blir fler människor på planeten och att allt fler tar sig ut på havet. Med fler människor i vattnet ökar risken att någon drabbas av hajattacker.
– Antalet interaktioner mellan haj och människa under ett visst år är direkt kopplat till hur mycket tid människor spenderar vid havet. När världspopulationen fortsätter växa och intresset för att vistas vid havet ökar, bör vi realistiskt sett se en ökning i antalet hajattacker och andra skador kopplade till haven, skriver George H. Burgess, kurator på International Shark Attack File vid Florida Museum of Natural History i en blogg.
Enligt George H. Burgess finns det inte någon anledning att oroa sig – hajattacker är fortfarande extremt ovanliga.
Det finns dock saker att göra för att minska antalet attacker om du vistas vid stränder där det förekommer hajar:
• Simma inte i gryningen och skymningen – det är då hajar oftast födosöker.
• Håll ihop – hajar attackerar helst isolerade byten.
• Simma inte under och efter stormar – dålig sikt i vattnet kan förvirra hajar och orsaka att de misstar människor för byten.
• Simma inte nära sälar, fiskar eller andra byten som hajar gillar.
• Simma inte med öppna sår – hajar lockas till blod. Det gäller även kvinnor som har mens.
• Ha inte smycken på dig när du badar – hajar är nyfikna på saker som blänker.
Dessa åtgärder kan alltså minska den minimala risken ytterligare. Den här listan ska inte tolkas som att risken för hajattacker är ”stor” bara för att en person badar med smycken i gryningen.
Det riktigt stora hajhotet är att en stor del av världens hajar hotas av utrotning och att antalet rovfiskar minskat med två tredjedelar sedan 1900-talet.
Läs mer:
• Fler artiklar om hajar på Natursidan.se.
Källa: Live Science