Gå till innehållet

Därför “pyntar” fåglar sina bon med ormskinn

Fåglar som häckar i håligheter använder oftare ömsade ormskinn i sina bon jämfört med fåglar som häckar i öppna bon. Nu tror sig forskare ha bevisat varför det är så.

Fågelskådare har i århundraden dokumenterat att fåglar ibland använder sig av ömsat ormskinn i sina bon, framför allt om fåglarna bygger sina bon i håligheter. En grupp forskare vid College of Agriculture and Life Sciences bestämde sig för att testa teorin.

I experimentet placerade forskarna två vaktelägg i mer än 60 holkar och 80 inaktiva, öppna bon av vandringstrast. Vissa bon försågs med ömsade ormskinn, andra inte. I två veckors tid kontrollerades bona regelbundet och kamerafällor sattes upp. Bilderna från kamerafällorna avslöjade att äggen var eftertraktade. Små däggdjur och mindre predatorer besökte bon med öppen kupa, medan endast flygekorrar besökte holkarna. Ormskinnen visade sig också ha betydelse.

– Bon i holkar som hade ormskinn hade mycket större chans att klara 14-dagarsperioden, men fördelarna med ormskinnet visade sig tydligast i bon som var belägna i håligheter, berättar Vanya Rohwer, huvudforskare i studien.

Enda hypotesen som fick stöd

Eftersom ormar ofta angriper de små däggdjur som tar fågelägg, verkar ormskinn tillräckligt avskräckande på mindre predatorer. De väljer helt enkelt hellre att ta sig in i bon som inte har något ormskinn.

Forskarna testade också hypoteser om ormskinnet minskade antalet skadliga parasiter i boet, förändrade mikrobiella samhällen på ett sätt som gynnar fåglar eller om det fungerade som en signal för att öka föräldrarnas ansträngningar. Men det var bara hypotesen om besök av bopredatorer i håligheter som fick stöd i forskarnas experiment. Fåglarna verkar under lång tid ha utvecklat en effektiv metod att minska risken att få sina ägg uppätna av ormarnas bytesdjur.

Källor: Cornell university och The American naturalist

Mer att läsa