Danmark skapar nationalparker med vilda gräsätare
Danmark har gjort upp planer för 15 nya nationalparker och i dessa ska stora gräsätare som visenter, vildhästar och kronhjortar släppas ut för att hålla landskapet öppet och varierat. Målet är att öka den biologiska mångfalden.
Planerna på 15 nya nationalparker är en del av den miljardsatsning på natur och biologisk mångfald som Danmark tagit på sig och som bland annat innehåller en landsomfattande kommuntävling, som vi skrivit om tidigare på Natursidan.
De två första parkerna är på god väg och kommer få tillskott av bland annat kronhjort och andra stora växtätare som ska hjälpa till med att hålla landskapet öppet och varierat. På så sätt kan naturen sköta sig själv. Tre andra lämpliga naturnationalparker har pekats ut av regeringen och ska nu granskas av en vetenskaplig expertgrupp. Ytterligare 10 områden ska tillkomma och danskarna kan få vara med och rösta fram vilka de ska bli.
Biologen Morten D.D. Hansen är involverad i projektet och han menar att metoden kan upplevas kontroversiell, men att den ger resultat:
– Det vi upplever i praktiken är en förtrollande natur och tusentals glada gäster. Blommorna och bina har blivit som galna. Kommer du till Mols Bjerge en dag i juli, myllrar det av blåklockor, puktörneväxter, åkervädd och kovaller, säger han till DR.
Läs även:
• Danmark utlyser tävling för årets bästa naturkommun
• Krönika: Något av det mest hoppingivande jag sett på tv
• Danmark fortsätter utrota vildsvin för att skydda köttindustrin
Källor: DR och Naturstyrelsen