Danmark fortsätter utrota vildsvin för att skydda köttindustrin
Det blir allt färre vildsvin i Danmark. Vårt grannland har beslutat sig för att utrota arten eftersom vildsvin kan sprida afrikansk svinpest till den danska köttindustrin. Men metoderna och syftet har mött kritik.
Det är danska myndigheten Naturstyrelsen som berättar för Avisen Danmark att det nu finns färre än 25 vildsvin norr om det stängsel som Danmark byggt längs den tyska gränsen för att stoppa vildsvin. Stängslet som kostade över 100 miljoner svenska kronor att bygga, har fått kritik för att vara verkningslöst eftersom det har 20 hål stora nog för vildsvin att passera genom. Dessutom har rådjur fastnat och dött i stängslet.
I slutet av 2019 fanns det 35-40 vildsvin i Danmark. Många av dem har sedan dess skjutits vid utfodringsstationer. Naturstyrelsen säger att det är oklart hur stor betydelse det 7 mil långa stängslet haft, men de bekräftar att enskilda vildsvinsgaltar har tagit sig igenom det.
I fjol hittades döda vildsvin i Danmark, men de undersöktes aldrig för afrikansk svinpest. Ett förfarande som fick hård kritik av Maria Reumert Gjerding, ordförande för Danmarks Naturfredningsforening:
– Först bygger man ett dyrt staket för skattepengar och säger att det kan hålla svinpest ute, även om man vet att det inte fungerar. Och när sju vildsvin hittas på dansk mark är man inte intresserad av att veta om de är sjuka. Det är bisarrt och helt obegripligt.
Danmark är inte det enda landet som oroar sig för att afrikansk svinpest ska spridas till köttindustrin. Polen inledde i fjol en ”massaker” på över 200 000 vildsvin och i även i Norge höjs röster för att utrota vildsvin och regeringen har beslutat att landets vildsvin ska ”vara så få som möjligt, på ett så litet område som möjligt”.
Det är dock människor och inte vildsvin som är den stora smittorisken för afrikansk svinpest, enligt en tysk studie. Via personer, transportbilar, redskap med mera sprids viruset och eftersom det kan överleva flera år i kylt eller fryst kött och i många rökta eller saltade produkter så är matavfall ett mycket viktig spridningssätt till nya områden. Det har också konstaterats att flugor kan smitta grisar med svinpest.
Källa: Avisen Danmark och DR