I snitt smälter isen från Kebnekaise med 1 meter om sommaren för att sedan byggas på under vintern. Men i år har rekordmycket snö och is smält från glaciären och idag, den 1 augusti 2018, beräknas Kebnekaises sydtopp för första gången vara lägre än nordtoppen.
Troligen är Sveriges högsta berg nu 2 096,8 meter över havet. Det är fortfarande Kebnekaise som har rekordet, men istället för sydtoppen är det nordtoppen som är högst. Det är åtminstone prognosen från Tarfala forskningsstation i Kebnekaise och anledningen är den extremt varma sommaren som orsakat massiv smältning av glaciären på Kebnekaise.
– Jag har aldrig sett så mycket nedsmält snö på sydtoppen som den här sommaren, säger Gunhild Ninis Rosqvist, professor i geografi med inriktning på naturgeografi vid Institutionen för naturgeografi samt chef för Tarfala forskningsstation vid Kebnekaise.
På knappt en månad har sydtoppen tappat fyra meter glaciär.
– Under den här tiden har alltså fyra meter snö och is smält bort, i snitt 14 cm per dygn. Det går väldigt fort nu. Resultatet av den varma sommaren kommer bli en rekordförlust av snö och is i fjällen, säger Gunhild Ninis Rosqvist.
Den 31 juli gjordes den senaste mätningen som visade att sydtoppen var 2097 meter över havet. Om inget osannolikt inträffat har därmed Sverige idag en ny högsta punkt: Kebnekaises nordtopp på 2096,8 meter. En ny mätning av sydtoppens ”årslägsta” höjd ska göras när smältningen upphört i slutet av sommaren.
Sydtoppens höjd har mätts sedan 1880 och i snitt har glaciären smält i snitt 1 meter per år under de senaste 20 åren.
Källa: Stockholms universitet