Gå till innehållet

COP29: “Ett svek”, spår av olja och naturen lämnades utanför

Efter två dagars extra förhandlingar avslutades klimattoppmötet under söndagen. Det beslutades bland annat om miljardstöd till utvecklingsländerna, men det syntes också spår efter oljeländernas påverkan i slutdokumenten.

Rika länder, som bär huvudansvaret för klimatkrisen, ska betala 300 miljarder dollar om året till utvecklingsländerna för att de ska kunna hantera klimatkrisen. Det kan låta mycket, men utvecklingsländerna krävde 1 300 miljarder dollar och flera organisationer har varit kritiska till att inte stödet blev större. Som jämförelse var USA:s militärbudget 886 miljarder dollar 2024.

Karin Lexén, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen:

– Resultatet är en besvikelse för fattiga och utsatta länder och människor som drabbas hårt av klimatförändringarna. 300 miljarder dollar är långt ifrån tillräckligt för att hantera de utmaningar som de står inför. Men det är ändå viktigt att det blev ett beslut om klimatfinansiering.

Spår av oljeländernas påverkan

Precis som Sverige motarbetat internationella beslut gällande ett mer naturvänligt skogsbruk har oljeländer motarbetat beslut som handlar om utfasning av fossila bränslen. Exempelvis Saudiarabien och värdlandet Azerbajdzjan lyckades påverka COP29 så pass mycket att det inte fattades några beslut om några konkreta åtaganden, berättar Naturskyddsföreningen.

– Det är extremt allvarligt och ett slag i ansiktet på de länder som står på gränsen till att utplånas. Farhågan med att låta en oljediktatur leda ett klimatmöte har besannats. Det är skandal att länder som Saudiarabien och arabstaterna lyckats förhindra skarpa beslut om utsläppsminskningar och utfasning av fossila bränslen, säger Karin Lexén.

Det beslutades också om regler för handel med utsläppsrätter. Systemet får beröm för att det innehåller viss transparens, men kritik mot att det blir möjligt för rikare länder att köpa utsläppsrätter för att klara sina klimatmål.

“Ett svek”

WWF Europa sammanfattade resultaten av mötet på det här sättet:
– Detta svaga avtal om klimatfinansiering är ett svek mot världen. Vi befinner oss i ett avgörande ögonblick för planeten och detta misslyckande hotar att försena de globala ansträngningarna för att ta itu med klimatkrisen. Det riskerar också att utsätta sårbara samhällen för en anstormning av eskalerande klimatkatastrofer. Det här är ett allvarligt slag mot klimatåtgärderna, men det får inte hindra de lösningar som världen över är i desperat behov av, säger Manuel Pulgar-Vidal, WWF:s globala chef för klimat och energi.

Naturen hölls utanför

COP29 får också kritik från WWF Europa för att inte involvera naturen mer i lösningarna. Vanessa Morales, WWF:s expert på klimat och natur, berättar att naturen förvisso var starkt representerad i sidoevenemang på COP29, men eftersom det inte togs upp i de formella förhandlingarna finns det en stor risk att dessa viktiga klimatåtgärderna hamnar i skymundan.

– Trots att klimat och natur är oupplösligt sammanlänkade kom inga starka signaler från förhandlingarna om behovet av att påskynda parallella åtgärder. Klimat och natur måste gå hand i hand om vi ska kunna säkra en levande planet för kommande generationer, säger hon.

Källa: Naturskyddsföreningen

Mer att läsa