Gå till innehållet

COP16: “Stort glapp mellan ord och handling från Sverige”

Förhandlingarna om biologisk mångfald pågår för fullt på toppmötet i Colombia. Det verkar bli allt viktigare att inte bara lyssna på vad som sägs – det kan skilja sig mycket från vad som faktiskt görs. Det gäller inte minst Sverige, menar Naturskyddsföreningens representant under COP16.

En av de som är på plats under COP16 i Colombia och de internationella förhandlingarna om biologisk mångfald är Jörgen Sundin, sakkunnig inom biologisk mångfald på Naturskyddsföreningen. 

Jörgen Sundin, sakkunnig biologisk mångfald på Naturskyddsföreningen.

Det stora problemet är det enorma glappen mellan vad vi säger och gör i de här sammanhangen globalt, och sen hur arbetet på hemmaplan ser ut

Jörgen Sundin

Nu har första veckan av COP16 kommit och gått. Vad är din reaktion hittills? 
– För det första så blir man ganska överväldigad när man kommer hit. Det är första gången som jag är på ett internationellt toppmöte överhuvudtaget, och man känner verkligen den här globala inramningen. Det är ganska kaotisk och svårt att få en bra överblick första gången, det är så mycket som händer och som man vill följa. Det är lite grann som ett Almedalsveckan upphöjt till tio som bara ser på biologisk mångfald. Det är rätt häftigt, säger Jörgen Sundin och tillägger: 

– Dessutom så tycker jag att vi börjar se en större insikt i den privata sektorn om att förlusten av biologisk mångfald är något som man måste ta sig an med samma kraft som klimatfrågor, även om det här finns mycket kvar att göra. Av det jag hört och sett på COP16 än så länge så är frågan om biologisk mångfald för lokalsamhällen och ursprungsbefolkningar redan en existensiell fråga på ett väldigt konkret sätt, medan vi i den globala nord inte ännu har samma insikt om vårt beroende av naturen.

Förhandlingarna här kan kännas rätt så avlägset för människor hemma. Hur anser du och ni på Naturskyddsföreningen att dessa förhandlingarna är relevanta för folk i Sverige?
– Ja, på ett sätt är det avlägset, men å andra sidan så är det väldigt mycket av den svenska miljöpolitiken och lagstiftningen från EU som påverkas av dessa internationella förhandlingarna. Det som bestäms här ligger till grund för vad EU-kommissionen lägger fram som förslag. Det förhandlas sedan inom EU-systemet och de mål som sätts måste den svenska nationella politiken sen förhålla sig till. Så diskussionerna här sipprar ner på nationell och även på lokal nivå. På det sättet är det ju oerhört viktigt vad som beslutas på dessa internationella förhandlingarna.

Skogsfrågan kan påverkas från COP16

Som exempel nämner Jörgen Sundin att skogsfrågan är viktig och politiskt knepig i Sverige, men att händelser på COP16 kan påverka frågan hos oss. 
– Utkomsten från det här mötet kan sätta ytterligare press på processerna hemma så att vi kan komma fram till progressiva förslag. 

Vad är era mål och förhoppningar för COP16 här i Cali? Både för er egen del och för förhandlingarna själva. 
– Vi är här med målsättningen att få upp den här frågan på den nationella politiska agendan. Så vi lägger mycket energi på att träffa och ta kontakt med svensk media och försöka få igenom våra budskap där. Mycket handlar om glappet mellan vad som händer och sägs här, och politiken som förs på nationell nivå hemma i Sverige.

Jörgen Sundin lyfter också vikten av att knyta nya kontakter och få en uppfattning om vad som händer i andra länder runtom i världen. Naturskyddsföreningen har många samarbetsorganisationer som de har olika projekt med. 

– Det är inte bara i Sverige som arbetet går för långsamt. Här förhandlas väldigt många olika tekniska frågor som är viktiga i sig själv, men den viktigaste utkomsten i sin helhet är att vi skapar tryck på det nationella genomförandet. 

Stort glapp mellan ord och handling

En av knäckfrågorna internationellt är hur finansieringen ska gå till, alltså hur länder som behöver det ska kunna få finansiella medel för att uppfylla de globala målen. Diskussionerna kring detta är ännu långt från över, och partnerna verkar ha svårt att komma överens. 

– Kan man inte skapa förtroende för att de rika delarna av världen kommer att bidra på ett rättvist sett så kommer vi få svårt att upprätthålla trycket på genomförandet av miljömålen i hela världen. Vi skulle också vilja se tydliga ställningstagande från länder på COP16 i deras arbeten med att snabbt ta fram handlingsplaner och påbörja den viktiga integreringen av miljöfrågorna i andra politiska områden såsom samhällsplanering, skogs- och jordbrukspolitiken och finanssektorn.

Och till sist, vad skulle ni vilja se från svenska delegationen här?
– Vi vill se Sverige vara en progressiv röst i hopp om att EU kan vara en kraftfull och progressiv aktör. Det finns såklart alltid mer att önska, men man kan väl säga att det stora problemet för svensk del är ju inte vilken linje vi driver här på förhandlingarna eller hur mycket vi bidrar med finansiering för där ligger vi rätt långt fram. Utan det stora problemet är det enorma glappen mellan vad vi säger och gör i de här sammanhangen globalt, och sen hur arbetet på hemmaplan ser ut, säger Jörgen Sundin och fortsätter:

– Man kan se det så här: det första vår nuvarande regering gjorde var att förhandla fram det globala ramverket, bara för att sen åka hem och börja springa ganska snabbt i motsatt riktning. Det där glappet blir ju bara större och större mellan vad man åtar sig på internationell nivå och sen faktiskt levererar nationellt. Det vill vi se en ändring på.

Mer att läsa