Nyligen tog Panama steget att låta naturen få lagliga rättigheter till skydd och att slippa exploateras. Nu närmar sig även Chile samma beslut som även fattats på flera andra håll i världen.
När Panamas president Laurentino Cortizo skrev under ett dokument som ger naturen lagliga rättigheter anslöt sig landet till en utökande lista av länder som beslutat sig för att stärka naturens skydd i domstolar. Sedan tidigare har Bolivia och Ecuador gått samma väg. På flera andra håll i världen har vissa naturområden fått rättigheter. Det gäller exempelvis Uganda, Kanada, Colombia, Indien och Nya Zeeland.
Nu ser det ut som att Chile blir nästa land att få naturens rättigheter inskrivna i lagen. Den 25 mars röstades ett förslag om naturens rättigheter igenom i en kommission som tar fram ett utkast till Chiles nya konstitution. Ett av de tilläggen formulerades så här:
“Staten ska skydda den biologiska mångfalden genom att bevara och återställa livsmiljön för vilda inhemska arter, i sådan mängd och fördelning att deras populationer kan leva vidare och att förutsättningarna för deras överlevnad säkras och att de inte dör ut.”
Även en princip om att staten ska ge djur särskilt skydd och erkänna deras rätt till att leva ett liv utan att plågas röstades igenom.
Earth Law Center (ELC) och Defensa Ambiental, samt flera andra organisationer har kämpat för detta under lång tid och har bland annat samlat in över 15 000 namn till stöd för förslaget.
– Vi gratulerar alla som kämpat för naturens rättigheter och ekocentism – det var en sann laginsats, skriver ELC i ett pressmeddelande.
Ekocentrism definieras enligt Wikipedia som ett etiskt förhållningssätt där naturens samspel står i centrum, människan utgör en del av detta samspel och måste bete sig på naturens villkor.
Läs även:
• Panama ger naturen rättigheter
• Historiskt domslut för naturens rättigheter
• Stor flod i Kanada har fått lagliga rättigheter
• Idén om naturens rättigheter på djupet
• Flod i Colombia ges juridiska rättigheter
• Årets miljöhjälte 2019: Det är ett kraftfullt system vi utmanar
• Miljöjuristen: Absurt att inte fler stora klimatutsläpp stoppas i domstol
Källa: Pressmeddelande från Earthlawcenter.org, Chile Convencion och Bloomberg