Bulgariens nationalpark och äldsta träd räddas från exploatering
Ett av Europas viktigaste naturområden för biologisk mångfald, nationalparken Pirin i Bulgarien, är räddat från exploatering efter en flera år lång kamp och 125 000 namnunderskrifter. Det meddelar Världsnaturfonden.
Nationalparken och världsarvet Pirin i Bulgarien är cirka 40 000 hektar till ytan och hyser över 200 arter som bara kan hittas i det här området. Här lever även 159 fågelarter och 15 arter som listas som hotade på global och europeisk nivå. Dessutom växer den 1300 år gamla Baykucheva mura-tallen som tros vara det äldsta trädet på Balkanhalvön i nationalparken.
I det här området planerades det en stor skidanläggning vilket skulle innebära att nära 60 procent av parken exploateras. Dessutom var planerna att anläggningen skulle byggas i ett betydligt större område än vad som avtalats. Exploatering av området hann börja och enligt Världsnaturfonden gav det permanenta skador på nationalparken samt ledde till att två av parkens områden förlorade sin status som världsarv och i stället fick benämningen “buffertzoner”.
LÄS ÄVEN: • Jägare och miljörörelser hjälps åt att rädda Bulgariens tjädrar
Nu har Högsta förvaltningsdomstolen i Bulgarien meddelat att den bulgariska regeringen brutit mot lagen när den velat bygga och exploatera områden i världsarvet.
– Domen bekräftar vad WWF och Bulgariens miljöorganisationer hävdat hela tiden. Planerna på att öppna Pirin för att bygga skidanläggningar och öka skogsavverkningen är olagliga. Men vi är nu otroligt glada att lagen ger oss rätt, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF.
Källa: WWF och Pressmeddelande från WWF