Gå till innehållet
Svart stork.

Svart stork.

Bred uppslutning för att återfå svart stork i Sverige

Den svarta storken har varit utdöd i Sverige i 70 års tid. Men nu börjar det närma sig en återintroduktion. En lång rad organisationer har inlett ett samarbete för att kunna återfå denna de vidsträckta skogarnas våtmarksfågel som häckfågel i landet.

I tusentals år levde den svarta storken i Sverige och omtalades förr som “Odinsvala”. Den sista kända häckningen i Sverige skedde 1953 efter att jakt och intensivt skogsbruk utrotat arten. Nu har ett relativt stort samarbetsprojekt dragits igång för att återse den mäktiga fågeln i landet. Spindeln i nätet för projektet är Per Jiborn i Naturskyddsföreningen i Kalmar län med ett stort engagemang för Smålands skogar.

– Det är många som gör en fantastisk insats. Per Jiborn, till exempel, har verkligen varit drivande. Han har engagerat sig enormt, både lokalt och i att få olika aktörer att samarbeta. Han har också lyckats få med Sveaskog, berättar Carl-Gustaf Thulin, som är docent vid SLU och projektledare för en förstudie som kommer att inledas i början på nästa år.

Sveaskog symboliskt och ekonomiskt viktig partner

Sveaskog är den enskilt största bidragsgivaren till projektet, som dessutom innefattar en lång rad lokala Naturskyddsföreningen-kretsar och förbund, BirdLife Sverige, Rewilding Sweden och Wild Nature Fotoresor. Även Nordens Ark i Bohuslän och Eriksbergs Hotell & Safaripark i Blekinge har visat intresse för att hjälpa till.

– Sveaskogs engagemang är inte bara ekonomiskt betydelsefullt, utan också symboliskt viktigt – att ett så stort skogsbolag går in och stöttar ett naturvårdsprojekt, påpekar Carl-Gustaf Thulin.

“Vi behöver mer återintroduktioner”

Härnäst ska det göras en förstudie för att få en gedigen kunskapsbas. Det finns dels ett tyskt projekt som jobbat med att främja svart stork och dels en uppfödning i Storbritannien. Det är en lång väg kvar och Naturvårdsverket måste godkänna planerna, men om det går vägen så är tanken att man dels ska jobba med att återskapa lämpliga livsmiljöer och troligen även med uppfödning.

– Jag är svag för fysiskt naturvårdsarbete. Jag tycker vi behöver mer återintroduktioner. Debatten om invasiva främmande arter har färgat synen på återintroduktion som nu plötsligt anses kontroversiellt. Men återintroduktioner och även stödsutsättningar har varit en väldigt viktig grund för hur den svenska faunan har rehabiliterat sig, berättar Carl-Gustaf Thulin, som även forskat om visenter och vildhästar.

Finns goda möjligheter

I hans studie från 2022 (läs artikel här) framkom att det finns goda möjligheter för svart stork att åter etablera sig i Sverige. Vid en analys fann Carl-Gustaf Thulin förvånansvärt många lämpliga livsmiljöer. Det vill säga ensligt belägna våtmarker med grova, gamla träd i närheten. I våtmarkerna letar de föda och i de gamla träden bygger de sina bon. Ensligheten behövs eftersom de är relativt skygga.

Livsmiljö för svart stork i Lettland – våtmark med tillräckligt grova träd i närheten.

Livsmiljö för svart stork i Lettland – våtmark med tillräckligt grova träd i närheten.

Eftersom livsmiljöerna finns och det trots allt ses enstaka svarta storkar i Sverige nästan årligen så kanske det framför allt är brist på svarta storkar som är problemet?
– Jo, jag blev positivt överraskad över att det finns så goda förutsättningar för svart stork här, men den behöver nog en “knuff” för att etablera sig. Det kan handla om en stödutsättning och det kan också vara utökade restaureringsåtgärder eller en kombination av båda metoderna – det kan ge synergier.

Om allt faller på plats med ansökningar och samarbeten – när tror du att vi kan få se ett svart stork-släpp i Sverige?
– Om allt går smidigt kan det kanske ske om 4-5 år. Det kräver att vi får godkännande från Naturvårdsverket, bygger en avelsanläggning och lyckas med uppfödningen. Svarta storkar är solitära, till skillnad från vita storkar, så det krävs stor omsorg för att undvika att de stör varandra.

Ni har också med en arrangör av naturfotoresor i projektet – kan även naturturism bli en del av projektet?
– Absolut! Det finns stora möjligheter att knyta projektet till regional utveckling och entreprenörskap. Tänk dig turister som kommer för att se dessa fascinerande fåglar i svenska skogar. De har ett kryptiskt beteende som gör dem väldigt spännande att observera.

En annan viktig aspekt för att den svarta storken ska kunna återkomma är också att dessa lämpliga områden får finnas kvar. Det är en sak att de gamla skogarna och våtmarkerna finns idag, men de behöver ett långvarigt skydd för att inte avverkas innan projektet kommit igång och de svarta storkarna åter kan ses flyga över de svenska skogarna.

Mer att läsa