Brasiliens president Michel Temer har meddelat att på grund av det intensiva motståndet från miljöorganisationer och urfolk så kommer det inte längre byggas några jättedammar i Amazonas. Experter menar dock att det helt enkelt inte finns ekonomi i dammarna för närvarande, rapporterar Mongabay.
– Det. Här. Är. Stort! 2018 verkar inledas på samma sätt som 2017 avslutades – med positiva nyheter för urfolken och miljön, skriver Amazon Watch.
Flera miljöorganisationer jublar åt Brasiliens nya beslut att inte längre rikta in sig på att bygga enorma vattenkraftdammar i Amazonas regnskogar. Experter menar att den brasilianska ekonomin helt enkelt inte är tillräckligt stabil för att göra sådana mångmiljardinvesteringar och utredningar om korruption bland byggföretag gör även sitt till för att göra dammbyggandet mindre troligt i framtiden.
LÄS ÄVEN: • Gigantiskt dammbygge i Amazonas skjuts upp
Hoten mot Amazonas kvarstår dock från Temer-administrationen. Det kampanjas fortfarande hårt från jordbrukssektorn om att öppna upp fler skyddade områden i regnskogen för att göra jordbruksmark och det är fortfarande flera räls- och vägbyggen och gruvprojekt som hotar Amazonas.
LÄS ÄVEN: • En ny art hittas i snitt varannan dag i Amazonas
Så sent som 2016 planerade Brasilien att bygga ett gigantiskt vattenkraftsbygge i Tapajósdalen, i hjärtat av Amazonas regnskog. Här skulle inte mindre än 40 vattenkraftsdammar av olika storlek skapas, en av dem 7,6 kilometer bred. Greenpeace räknade med att det skulle leda till att över 700 kvadratkilometer skog dränks och det skulle i sin tur drabba urfolket Munduruku. Denna damm har nu skjutits på framtiden och har en osäker framtid.
Enligt energikonsulten João Carlos Mello, från Thymos Energia, är framtidens energi förnybar och kommer från vindkraftverk eller mindre dammar som ligger närmare konsumenterna.
I en studie från 2012 avslöjades att över 150 vattenkraftdammar var planerade att byggas i Amazonas. För varje dammbygge följer stora områden skog som skövlas, vägar som byggs, områden som svämmas över och stopp i flodernas naturliga flöden.
Källa: Mongabay