Den tredje expansionen till det hyllade fågelbrädspelet Wingspan är genomtänkt och gör grundspelet betydligt mer varierat.
Du måste inte ha grundpaketet Wingspan (Natursidans recension här) för att spela Wingspan: Asia om du ska spela själv eller med en vän, men för att vara fler spelare behövs grundpaketet eller Wingspan: Oceania. Det blir roligare med fler expansioner eftersom också variationen mellan varje spelomgång blir större, men om du inte spelat Wingspan tidigare är det klokt att börja med grundpaketet. Därefter skulle jag prioritera Wingspan: Asia följt av Wingspan: Oceania.
Spelets upplägg beskrivs i mer detalj i recensionen av Wingspan, men i korthet går det ut på att samla på fåglar, möta deras krav på mat och placera ut dem i lämpliga livsmiljöer så att du fyller din spelplan med fågelliv. De flesta fåglar har speciella egenskaper som du kan använda för att till exempel få ta fler fågelkort, mat eller ägg, som behövs för att lägga ut fler fåglar och för att få mer poäng.
Det kan ta en liten stund att förstå reglerna, men det är egentligen enkelt och ett lämpligt spel för hela familjen. Det är nämligen nästan omöjligt att förstöra för varandra och det går utmärkt att spela med målet att maximera alla spelares poäng. Det mest imponerande med Wingspan är nog variationen och att det fortsätter att vara roligt. Jag har spelat flera hundra matcher sedan det släpptes och tycker fortfarande att det är roligt. Jag är inte ensam om det. Wingspan har vunnit mängder av priser och är rankat som nummer 1 av över 2000 familjespel på den dominerande brädspelswebbplatsen Boardgamegeek.
Asia rullar på smidigare
Expansionen Asia introduceras 90 fågelarter från Asien, men många av dem känner vi igen i Sverige, som till exempel råka, större hackspett, vinterhämpling och den sällsynta gästen azurmes. Det är fågelkorten som är den stora förbättringen med Asia. Alla har mer eller mindre vettiga förmågor som kan göra viss skillnad i spelet och bidrar till att det blir lättare att få poäng och att lägga ut andra fåglar. Det gör att spelet känns lite mer händelserikt och ännu mer varierat.
Även det nya spelläget “Duet” bidrar till att öka tempot i början. För varje fågel du placerar ut på spelbrädet får du lägga en spelpjäs på Duet-kartan (se bild ovan) och har då chans att få ett kort, ägg eller en mat, samt flera olika sätt att få bonuspoäng. Fördelen är att du i början av spelet kan få tag på resurser som underlättar i inledningen. Nackdelen med Duet är att det blir lite mer att hålla koll på varje runda och att det blir lite enklare att sabotera för varandra, både medvetet och omedvetet.
Inte bara att samla ägg längre
Den förra expansionen, Wingspan: Oceania, introducerade nektar i spelet och helt nya spelplaner som också gjorde spelet mer varierat. Innan Oceania var den ständigt säkraste poängmetoden att samla ägg. Det ändrades med Oceania och utvecklas ytterligare med Asia. Ägg är fortfarande ett av de effektivaste sätten att få poäng, men nu är det enklare att få mycket poäng även på andra sätt och det var en nödvändig förbättring av Wingspan.
Förutom “Duet” finns det även ett spelläge för många spelare (6-7 stycken), kallat “Flock mode”. Detta kräver förutom Wingspan: Asia, även grundpaketet. Här delas spelarna upp i två grupper (med tre eller fyra i varje) och två spelare i taget (en från varje grupp) gör samtidigt sina drag vilket ökar tempot.
Det kan kanske låta lite märkligt, men du kan också spela Wingspan själv mot en motståndare vars handlingar styrs av vad du drar ur en särskild hög med kort. Systemet är väldigt smart och enkelt uppbyggt och även om det inte går upp mot att spela mot mänskligt motstånd är det riktigt underhållande.
Wingspan behövde få en lite bättre balans. Det gav förra expansionen Oceania och det ger även Asia. Det hade varit enkelt att bara släppa en expansion med lite nya fåglar för att tjäna pengar på spelets många fans, men spelskaparna har ansträngt sig rejält för att hitta smarta nya funktioner inom spelets befintliga ramar. Det känns väldigt lyxigt.
• Natursidans recensioner av brädspel med naturtema