Gå till innehållet

Bra år för fjällräven

Fjolåret var dåligt för fjällräven i Sverige, men i år vändes trenden med många kullar.

Förra året blev det bara 40 kullar med fjällrävar i Sverige, men i år gick det bättre. Länsstyrelsen rapporterar att det blev 72 kända kullar och tillsammans med Norges 58 och Finlands 3 kullar fick fjällrävspopulationen i Norden ett välbehövligt tillskott.

Sammanlagt beräknas fjällrävsstammen i de tre länderna uppgå till ungefär 560 vuxna individer. Bra jämfört med de 40-60 individer som fanns kvar i början av 2000-talet, men dåligt jämfört med de många tusen fjällrävar som fanns på 1800-talet.

En av anledningarna till det goda året var att det var ett hyfsat lämmelår i delar av fjällen, men det görs fortfarande stödinsatser i form av foderautomater med hundmat kring fjällrävslyorna, finansierat av EU.

Fakta: Fjällräv

Fjällräven blir oftast bara 5-8 år gammal, knappt 3 dm hög i manken och väger i snitt 2,5-5 kg. Den lever i norra delen av världen och förutom i Sverige och Norge finns den även på Island, i Sibirien, på Svalbard och Grönland, samt i Kanada. Eftersom den är helt anpassad till livet i norr är pälsen väldigt effektiv och fjällräven klarar temperaturer ner mot 70 minusgrader. I Sverige och Norge äter den helst gnagare, men tar även fåglar. På andra håll klarar den sig helt på att äta fåglar och rester efter andra, större rovdjur som isbjörnar. 

Fjällräven finns i minst två olika färgvarianter – en som är brungråvit under sommaren och helvit på vintern och en som är stålgrå och ibland kallas blåräv. 

I dagsläget lever det enbart några hundra fjällrävar i hela Skandinaviens fjällkedja. På 90-talet var det ännu värre: då återstod bara ungefär 30 par. Det kan i sin tur jämföras med att det i slutet av 1800-talet fanns många tusen fjällrävar i Sverige.

Källa: Länsstyrelsen

Mer att läsa