Stoppad avverkning efter grovt miljöbrott av Stora Enso
Skogsbolaget Stora Enso misstänks för grovt naturskyddsbrott i Finland och har stoppat all avverkning i känsliga områden.
I veckan upptäcktes att Stora Ensos skogsmaskiner och traktorer kört över en å i Hukkajoki där det lever flodpärlmusslor, vilket Yle var först med att rapportera. Det misstänks att tusentals av de hotade musslorna dog vid händelsen, som nu utreds som misstänkt grovt naturskyddsbrott. Ett brott som kan ge fängelsestraff enligt Dagens Industri.
Dessutom har skadorna tvingat fram en räddningsaktion för över 4 000 flodpärlmusslor som flyttats till en annan plats efter att Stora Ensos maskiner förstört vattendraget för musslorna. Finlands miljöminister Kai Mykkänen har krävt att det svenskfinska skogsbolaget betalar alla eventuella restaureringskostnader för förstörelsen.
Stoppar avverkning och utreder händelserna
Stora Enso har beklagat händelsen och har till och med meddelat att man stoppar all avverkning i Finland i områden som omfattas av juridiska restriktioner. Bolaget uppger också att man anlitat en tredje part som ska granska hur bolaget skaffar virke och det ska även ha inletts en intern utredning kring händelserna i Hukkajoki.
Yle frågade Stora Ensos vd hur det kan komma sig att fordon kört över ån inte bara en, utan hundratals gånger:
– Det här är ett miljöbrott. Det är en miljööverträdelse att köra över den här ån. Och i och med att det är ett stort avverkningsområde har maskinerna kört där flera, flera gånger. Det är en allvarlig miljöskada som inträffat. Vi är oerhört ledsna för det här och det är vårt ansvar att se till att det här inte sker igen, säger Stora Ensos vd Hans Sohlström.
Han berättar även att det är en underleverantör som utfört arbetet, men att Stora Enso tar fullt ansvar för händelsen. I fjol dömdes Stora Enso till böter för avverkning i skyddad natur. Det var också Stora Ensos entreprenör som startade den stora skogsbranden i Västmanland 2014, men i det fallet friades Stora Enso medan entreprenören dömdes till böter på 2,5 miljoner kronor.
Mussla som hotas av skogsbruk
De starkt hotade och fridlysta flodpärlmusslorna kan bli över 200 år gamla och lever i rinnande vatten där de hjälper till att rena vattnet. Två av de största hoten mot arten är skogs- och jordbruket.
– Modernt skogs- och jordbruk utan tillräcklig hänsyn orsakar skada genom avverkningar, markberedning, dikning samt genom användning av gödnings- och bekämpningsmedel i tillrinningsområdena, skriver SLU Artdatabanken om hoten mot arten.
Källa: Yle och Stora Enso