Botanikläger i sommar för att inventera fjällväxter
I sommar anordnas det inte mindre än fyra inventeringsläger för växter i Västerbotten, Älvdalen, Dalarna och Norrbotten.
I Lule lappmarks skogsmark ordnar Svenska Botaniska Föreningen i sommar en inventering av botaniskt okända områden. Lägret kommer utgå från en stugby i Gällivare under perioden 17–23 juli med Lars Fröberg som ledare. Läs mer här.
Även i områdena kring Övertorneå och Överkalix kommer det ske inventeringar i sommar tillsammans med föreningen Norrbottens Flora. I juni sker inventeringar av maskrosor, salixhybrider och majranunkler, 1-9 juli anordnas ett inventeringsläger i Övertårneå, där föreningen står för boendet och lite senare under sommaren fortsätter inventeringarna med inriktning mot styvfibblor, hökfibblor och norrlandsfibblor. Läs mer här.
I Pite lappmark har de efter tio års organiserade inventeringsläger börjat planera för en kommande flora och uppmuntrar nu privata inventeringar av lediga områden. Läs mer här.
Lite längre söderut har projektet Dalarnas flora pågått i tjugo år, men det återstår fortfarande områden att undersöka. Bland annat i Älvdalens omgivningar och därför anordnar Dalarnas botaniska sällskap ett inventeringsläger 10-15 juli. Läs mer här.
För andra året genomförs också en inventering i Västerbotten – en resa som redan är fulltecknad med 24 anmälda deltagare. Ansvarig för resan är Åsa Granberg från Västerbottens läns botaniska förening.
Varför genomför ni den här inventeringen?
– Vi inventerar för att så småningom kunna sammanställa en botanisk atlas över de växter som förekommer i Västerbotten, berättar hon. För att kunna kartlägga växternas utbredning är länet uppdelat i 5×5 km-rutor. Inventeringarna för floran började för många år sedan och nu återstår endast något 100-tal av totalt 2570. Målet är att slutföra inventeringarna inom de närmaste åren och därför är det extra roligt att intresset är så stort i år att hjälpa till.
Vad hittade ni i fjol under inventeringen?
– Vi hittade massor av skojigt, mycket kalkgynnade växter och fjällväxter naturligtvis. Personligen tycker jag det var roligast att jag fick vara med och hittad en ny lokal för orkidén Vityxne (Pseudorchis avbida). I samband med lägret hittades även ett bestånd av en malört som aldrig tidigare hittats i Sverige! Det var en sensation i botanik-Sverige och det skrevs en hel del om det även i “vanlig” press.
Vad hoppas ni hitta i år?
– Fler roliga växter, förhoppningvis några nya för länet. Jag har ingen specifik art som jag förväntar mig, men eftersom vi kommer att inventera områden som är mycket lite undersökta sedan tidigare så är det inte helt otroligt att vi kommer göra flera spännande fynd.
Hur pass kunnig på växter behöver man vara för att följa med?
– Man behöver inte vara särskilt kunnig, baskunskaper i botanik räcker. Det kommer att vara en bra blandning av riktigt kunniga botanister och de som är mer nybörjare. Under inventeringarna kommer då nybörjarna få följa med någon av de mer erfarna.