Naturskyddsföreningen och Johanna Stål vill peppa oss till “Ett hållbart liv”. De har goda förutsättningar att lyckas. Det enda som återstår är för läsarna att gå från de här orden till handling.
Ska vi skambelägga eller peppa oss till en bättre värld? Ska vi lyfta det faktum att de flesta av oss lever liv som är oroväckande ohållbara för planetens resurser eller ska vi applådera varenda steg mot hållbarhet som tas? “Ett hållbart liv” väljer den uppmuntrande vägen. Det är troligen klokt. Att påpeka hur ohållbart folk egentligen lever tenderar att framkalla kraftfulla försvarsmekanismer och att information inte når innanför öronen.
Det är nog ingen som läser “Ett hållbart liv” som kan kryssa av att de redan följer alla de 365 råden och det är lite av poängen. Vi kan alla göra något mer. Kanske ett mejl till i månaden till politiker, oftare undvika att ladda elprodukter i bensinbilar, köp även fula frukter och grönsaker i affären då och då eller bli bättre på att äta rester.
Råden är uppdelade på olika områden som till exempel hemmet, maten, kroppen, resorna, festen och barnen och i slutet av boken ges en övergripande bild om jordens planetära gränser för att läsaren ska förstå varför det är viktig att börja leva mer hållbart. En genomläsning bör göra dig till en relativt medveten konsument och planetmedborgare.
Många av tipsen är väldigt bra och enkla att få in i sitt liv. Kanske självklara för vissa, men viktiga påminnelser för andra. Svårigheten ligger ju ofta i att byta ut vanor som görs på rutin. Andra råd kräver större insatser eller att läsaren har exempelvis en trädgård eller bil, men med så många råd finns här garanterat tips som passar just dig. Många av dem innebär också att du kommer leva betydligt billigare och ökar även chansen att må bättre.
Det är en innehållsrik och behändig bok. Men de kortfattade råden är ibland lite väl knapphändiga och du kommer i många fall behöva söka ytterligare information för att genomföra dem. Jag tycker också att det hade underlättat för läsarna med någon form av topplista eller liknande över vilka åtgärder som gör mest skillnad. Att plocka ut några småsaker ur boken för att döva samvetet är fullt möjligt, men för att verkligen göra en insats är vissa råd bättre att följa än andra.
Det är en imponerande samling vettiga tips i “Ett hållbart liv”. Författaren Johanna Stål och Naturskyddsföreningen har verkligen lyckats hitta något för alla, oavsett om du redan tycker dig ha koll på det mesta eller om du precis börjat inse allvaret och behöver en guide bort från ett ohållbart liv.