Bokrecension: Återanvänd fågeldagbok inför 2015
Recension av boken ”Fågeldagbok 2015” av Mats Ottosson och Dan Zetterström. Alla våra bokrecensioner kan läsas här.
Det är nu tredje året i rad som Bonnier Fakta släpper en fågeldagbok. Det är ett framgångsbevis för ett smart koncept, som dock behöver visa lite nytänkande snart.
”Fågeldagbok 2015″ kallas ”en årsalmanacka för egna noteringar” och blandar Dan Zetterström (läs en intervju med honom här) träffsäkra fågelmålningar med fakta om fåglarna av journalisten och författaren Mats Ottosson. Huvuddelen av författandet är det dock tänkt att läsaren själv ska ägna sig åt med egna anteckningar.
Varje dag har nämligen ett anteckningsfält, samt olika symboler för dagens väder. Med lite disciplin kan “Fågeldagbok 2015” bli en både fin och viktig dokumentation av vad som förhoppningsvis blir ett bra fågelår. Det kommer garanterat bli både kul och intressant att bläddra i för att se när årets första tofsvipa sågs, när du startade vintermatningen eller när du inte hann fram i tid till rubinnäktergalen i grannkommunen.
Dan Zetterström levererar som vanligt vassa målningar, både med små tydliga illustrationer av till exempel dubbelbeckasinernas spel eller tofsmesarnas “ögon i nacken” och lite större miljöbilder inför varje månad. Tyvärr är dock en hel del av bilderna återanvända från hans praktverk “Fågelguiden”. Det rör sig om minst hälften av illustrationerna (och då räknar jag med bilder som bara spegelvänts). För oss som redan njutit av bilderna i “Fågelguiden” förtar det en del av intrycket.
Mats Ottosson har en bra fingertoppskänsla för att lyfta fram intressant fakta varje vecka, både med den senaste forskningen, intressanta egenheter hos fåglarna eller med årstidsrelaterad fakta. Visste ni till exempel att tjädrar bajsar var tionde minut, dygnet runt? På några håll är texter om olika arter onödigt upprepad, men över lag är språket bra med intressant och välavvägd fakta.
Bilderna och texterna upptar oftast bara en liten del av varje sida, men ibland får de ett helt uppslag med lite mer utförlig fakta. Tilltalet och innehållet gör “Fågeldagbok 2015” lämplig både för nybörjare och relativt kunniga fågelskådare. Jag saknar, som jag skrev i fjol, lite mer fakta om exempelvis föregående fågelår, kartor bland datumen när vissa flyttfåglar brukar nå olika delar av landet och kanske lite fler allmänna fågelskådningstips, som var man kan se fåglarna som presenteras.
Sedan ”Fågeldagbok 2014″ har det inte skett speciellt mycket nytänkande och det är lite synd. Det är fortfarande ett trevligt verk, som kommer glädja många fågelvänner, men det hade behövts fler nya idéer och lite mindre återanvändning för att serien inte ska börja kännas lite urmjölkad redan efter tre år.
Betyg: 3 av 5
Transparens: Vi fick boken av Bonnier.